ÖZGÜRSES GAZETESİ/DENİZCİ HABER: ÖZGÜR GÜN Edremit-Ayvalık-Dikili-Çandarlı liman bölgelerinde, yöre halkı ve denizcilik sektörünün talepleri, bölgenin kalkınması ve daha fazla istihdam çeşitliliğinin sağlanması doğrultusunda Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Endüstri Meslek Lisesi’nin bünyesinde..
ÖZGÜRSES GAZETESİ/DENİZCİ HABER: ÖZGÜR GÜN Edremit-Ayvalık-Dikili-Çandarlı liman bölgelerinde, yöre halkı ve denizcilik sektörünün talepleri, bölgenin kalkınması ve daha fazla istihdam çeşitliliğinin sağlanması doğrultusunda Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Endüstri Meslek Lisesi’nin bünyesinde 2009 yılında Ahşap Tekne ve Yat Yapım Dalı’nın açılması ile Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kurumsal temeli atıldı.
KENAN KAPTAN, HAYATININ HER SAFHASINDA BÜYÜK BİR SEVGİ VE SAYGI GÖRDÜ
Okul binası Ayvalık kökenli bir aileye mensup Kenan Kaptan (1920-1999) adına Pakmaya Holding tarafından yaptırıldı. Kenan Kaptan, Pakmaya Holding’deki görevine 1972 yılında kuruluş safhasında başladı. Fiili çalışmalarına 1989 yılında, yönetim görevlerine de 1998 yılında son verdi. 12 Ekim 1999 tarihinde vefat eden Kenan kaptan, hayatının her safhasında yardımseverliği ve dürüst kişiliği ile bulunduğu her toplulukta büyük bir sevgi ve saygı gördü.
YENİ BİNASINDA TEMMUZ 2011’DEN BU YANA HİZMET VERİYOR
Pakmaya Holding, Kenan Kaptan’ın anısını yaşatmak amacıyla memleketine bir okul yaptırmak istemişti. Holding, Ayvalık Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan görüşmeler neticesinde Kaymakam Nihat Nalbant’ın önerisi ile okulun denizcilik lisesi olmasına karar verildi. Balıkesir Üniversitesi’ne ait olan 13 bin 845,12 metrekarelik arsa, üniversite tarafından milli eğitime devredildi. Okul inşaatına Pak Gıda Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından 4 Ocak 2010 tarihinde başlandı, 1 milyon 733 bin 300 TL harcanarak 19 Nisan 2011 tarihinde bitirildi. Okul, Ayvalık Endüstri Meslek Lisesi’nin bünyesinden ayrılan gemi yapım alanı yanına denizcilik alanı eklenerek yeni binasında 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren hizmet vermeye başladı.
OKULUN DENİZCİLİK ALANINDAKİ DALLARI
Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde denizcilik alanında, güverte işletme dalı ve gemi makineleri işletme dalı bulunuyor. Güverte işletme dalını başaranlara; Diploma ve Güverte İşletme Sınırlı Zabiti sertifikası veriliyor. Meslek yüksekokullarının ulaştırma ve işletme, güverte bölümüne girişte ek puan veriliyor. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; güverte, deniz ulaştırma, işletme gibi lisans programlarına öngördüğü kontenjan sayısı kadar dikey geçiş yapabiliyorlar.
GÜVERTE İŞLETME DALI MEZUNLARININ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mezunlar başlangıçta ehliyetlerinin elverdiği 500 GT’den küçük ve yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde çalışabiliyor. Gemi Adamları Yönetmeliği, gemide çalışma süresine, eğitim ve yeterlik sınavlarında sağlanacak başarıya bağlı olarak büyük tonajlı gemilerde de (3000 GT, Uzakyol) çalışma imkânı tanıyor.
GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME DALI EĞİTİM VE KARİYER İMKẬNLARI
Gemi makineleri işletme dalını başaranlara; diploma ve Gemi Makineleri İşletme Sınırlı Zabiti Sertifikası veriliyor. Meslek yüksekokullarının gemi makineleri bölümüne girişte de ek puan veriliyor. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, gemi makine mühendisliği lisans programına öngördüğü kontenjan sayısı kadar dikey geçiş yapabiliyorlar. Endüstriyel kalıpçılık, hasat sonrası teknolojisi, makine, makine yağları ve yağlama teknolojisi, mekatronik, sondajcılık, tarım alet ve makineleri, metalürji malzeme, otomotiv, oto boya karoseri doğrultma teknikerliği, metalografi ve malzeme muayenesi ön lisans programına girişte ek puan veriliyor. Makine resmi ve konstrüksiyonu öğretmenliği, mekatronik öğretmenliği ile otomotiv öğretmenliği programlarına başvurdukları takdirde ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştiriliyorlar.
GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME DALI MEZUNLARININ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mezunlar 750 kW’den küçük ana makine ile yürütülen ve yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde, gemi haricinde, tersanelerde ve motor atölyelerinde çalışabiliyorlar. Ayrıca, devlete ait motor üretim ve bakım atölyelerinde usta olarak çalışabiliyorlar. Gemilere önderlik eden gemi şirketlerinde ve özel oto servislerine başvuruda bulunarak kendilerine iş bulabiliyorlar.
GEMİ YAPIM ALANI
Gemi yapım alanında yat inşaa dalı bulunuyor. Gemi yapımı alanı önemli bir istihdam potansiyeli yaratan ağır sanayi dallarından biri. Bunun nedeni emek yoğunluklu bir alan olması. Bu alandaki teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insan unsuru her zaman ön planda olacak.
YAT İNŞAA DALI EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Yat inşaa dalını başaranlara; diploma, ustalık ve iş yeri açma belgeleri veriliyor. Gemi inşaatı ön lisans programına girişte ek puan veriliyor. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, gemi inşa mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabiliyorlar. Ayrıca tersanelerde usta, ustabaşı, formen, şef ve benzeri pozisyonlara yükselebiliyorlar. Bu alandan mezun olmuş elemanlar; gemi inşa sektörü içinde dizayn bürolarında, devlete veya özel sektöre ait tersanelerde üretim, tasarım, montaj, bakım ve onarım alanlarında çalışabileceği gibi montaj işletmeleri, güç ve hareket iletimi, çelik yapı, tekne ve yat endüstrisi gibi geniş bir çalışma alanı buluyorlar.
DENİZCİLİK ALANI KAYIT KABUL ŞARTLARI NELER?
TEOG sınavında yeterli puan alarak Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni kazanan öğrenciler, 9. sınıf sonunda mülakat ve beden yeterliliği sınavına alınıyorlar. Sınavda başarılı olanlardan ayrıca Gemi Adamı Olur Raporu ve Gemi Adamı Sağlık Yoklama Belgesi isteniyor.