Ekonomi Güncel Gündem

TÜRKİYE’NİN İTİCİ GÜCÜ ALİAĞA

Rafineri, petrokimya, demir çelik, gemi geri dönüşüm ve limancılık sektörleriyle Ege Bölgesi’nin lokomotifi, Türkiye’nin ise üretimde itici gücü olan Aliağa, gerek pandemi gerekse de ekonomide yaşanan olumsuzlukların etkilerinin hissedildiği 2021..

TÜRKİYE’NİN İTİCİ GÜCÜ ALİAĞA

Rafineri, petrokimya, demir çelik, gemi geri dönüşüm ve limancılık sektörleriyle Ege Bölgesi’nin lokomotifi, Türkiye’nin ise üretimde itici gücü olan Aliağa, gerek pandemi gerekse de ekonomide yaşanan olumsuzlukların etkilerinin hissedildiği 2021 yılında sanayi ve ticaret hacminde bölge ve ülke ekonomik büyümesinin üzerinde artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ege İhracatçılar Birlikleri’nden (EİB) elde edilen verilere göre, 2021 yılında Aliağa limanlarından yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,6 artış göstererek 18 milyar 518 milyon dolar, ithalat ise yüzde 51 artış göstererek 12 milyar 937 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu durumda dış ticaret fazlası 5,6 milyar dolar oldu.

2021’de Aliağa limanlarından en fazla ihracat yapılan fasıl 4 milyar 843 milyon dolarla ‘kimyevi maddeler ve mamulleri’ olarak belirlendi. Bunu, 3 milyar 76 milyon dolarla ‘çelik’, 2 milyar 414 milyon dolarla da ‘elektrik-elektronik’ ürünleri ve 1 milyar 172 milyon dolar ile ‘maden ve metal mamulleri’ takip etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre, Aliağa limanlarında 2021 yılında gerçekleşen konteyner elleçlemesi bir önceki döneme göre yüzde 8,9 artarak 1 milyon 389 bin TEU olurken, aynı dönemde limanlara gelen gemi sayısı da yüzde 7,97 artarak 5783 olarak gerçekleşti. Limanlara gelen toplam yük miktarı ise bir önceki döneme göre yüzde 7,16 artarak 73 milyon 889 bin ton olarak gerçekleşti.

Demir çelik sektöründe Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan Aliağa, ülkenin demir çelik ihtiyacının ise yüzde 25’ini tek başına karşılıyor. Aynı zamanda  limanlar bölgesinde lojistik hareketlerin bir parçası olan hububat depolaması ve antrepo hizmetleri noktasında bölgedeki lojistik süreçlere destek sağlayan işletmeler ilçe ticaretinde büyük önem taşıyor.

Aliağa sanayisi ve limanları 2021’de önemli katkılar sağlamaya devam etti

Aliağa limanlarının ve sanayisinin 2021 yılı verilerini değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, pandemi neticesinde dünya ölçeğinde daralan ticaret hacmi ve ekonomide yaşanan negatif süreçlerin aksine; Aliağa limanlarının ve sanayisinin stratejik konumu, nitelikli üretim gücü ve lojistik kapasiteleri ile gerek yurt içine, gerekse de dünya ticaretine 2021 yılında da önemli katkılar sağlamaya devam ettiğini söyledi.

Lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar Aliağa için bir fırsat olarak gözüküyor

Pandemiyle birlikte bir birine bağlı birçok sebebin ardından tedarik zincirinin kırılması sonucu özellikle dünyanın en büyük üretim merkezi olan Asya’dan Avrupa ulaşması gereken malların navlununun çok yükselmesi ve talep edilen sürede teslim edilememesi gibi nedenlerle dünyanın yeni bir arayış içine girdiğini ifade eden Başkan Ertürk, “Bazı çok uluslu şirketler, bahse konu pazarlara yakın olan Türkiye gibi ülkelere üretimlerini taşıma planlarını konuşurken, bazıları da stratejik konumu gereği bu pazarlara çok yakın olan Türkiye gibi ülkelerde lojistik operasyonların yürütülebilmesine odaklanmış durumda. Türkiye ve ülkemiz özelinde Aliağa için şu anda dünya lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar, bir fırsat olarak gözüküyor. Asya ülkelerine bağımlı olan firmalar için ülkemizin lojistik üssü olma potansiyeli ve sanayideki üretim gücü potansiyeli ile birlikte reel ekonomik ortamın hazırlanması durumunda yoğun bir yatırım dönemine girebileceğini ön görmekteyiz. Yatırım için doğru zeminin hazırlanması ve ilgili alanlarda derinleşebilecek politikaların oluşturulması durumunda yıllardır vurguladığımız “Türkiye stratejik bir konuma sahiptir” cümlesinin fazlasıyla anlam kazandığı bir sürece doğru ilerleriz” dedi.

Yatırımların bölgeye çekilebilmesi yeni fırsatlara entegre olunmalı

Pandemi koşullarının ortadan kalkmasıyla beraber dünyadaki üretim hacminin artacağını ve büyüme rakamlarında da gözle görülür iyileşmelerin meydana geleceğini söyleyen Ertürk, “Bu noktada katma değerli üretimi ve lojistik avantajı olan pazarlara erişim çok daha önemli bir hal alacak. Pek çok sebeple Asya’da üretim yapan çok uluslu şirketlerin rekabet etme kabiliyetleri her geçen gün azalırken bu durum yeni arayışları da beraberinde getiriyor. Bu noktada özellikle Aliağa gibi Avrupa’ya yakınlık, stratejik sektörlerde sanayi deneyimi ve lojistik avantajlar gibi hususları da üst üste koyduğumuzda; Aliağa’nın Türkiye’nin üretim ve lojistik alanında dünyanın yeni merkezlerinden biri olma imkanına sahip olduğunu görebilmek güç olmasa gerek. İşte bu noktada devletimizin her alanda yapacağı yapısal reformlarla hem Asya’da üretim yapan çok uluslu şirketleri bölgemize çekebiliriz, hem de bölgemizdeki mevcut yatırımcılarımızın bu yeni fırsata entegre olabilmelerini sağlayabiliriz” diye konuştu.

2022 yılında bölgede yatırım devam edecek

Açıklamasında bölgenin mevcut durumuna ve yatırım kapasitesine de değinen Ertürk, Ortaya çıkan rakam ve rekorların bölge limanlarının ve sanayisinin üretimde ve lojistik güç anlamında olumlu ilerlemeleri gösterdiğini belirterek “Sanayimizin ve limanlarımızın gösterdiği başarı, müteşebbislerin bölgeye olan yatırım iştahını da arttırıyor. Bu noktada 2022 yılında limanlarımızda, rafineri ve petro kimya tesislerimizde yatırım programlarının devreye alındığını görüyoruz. Anılan veriler ışığında baktığımızda Aliağa’nın geleceğe bakışının hangi çerçevede olması gerektiğine işaret ediyor. Bölge sanayicisinin ve lojistik firmalarının sorunlarının çözümü, bölgemizde iş yapmayı tercih eden yatırımcıların ve ilçe halkının refahına olumlu etki edecek ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak yatırımların bölgemize çekilmesi açısından da çok önemli olduğu aşikar. İş dünyası olarak çalışmaya, üretmeye, ürettiğimizi de paylaşmaya devam edeceğiz. Bu noktada Reel sektörün beklentilerini karşılamak adına atılacak adımlar ve üreticinin desteklendiği politikaların çeşitlenerek hayata geçirilmesinin iş dünyası için çok önemli olduğunu vurgulamamız gerekiyor” dedi.

KAYNAK: DENİZCİ HABER DERGİSİ (ÖZEL HABER)

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL