Güncel Gündem Röportaj Sektörden

“Çözümler ve projeler üretmeye devam edeceğiz”

Sektörün çatı kurumu Deniz Ticaret Odamızın en yeni şubesi olarak 5 Ekim günü seçimlerimizi hayırlısıyla tamamladık. Üyelerimiz bir kez daha teveccüh göstererek tekrar şahsıma ve birlikte yola çıktığım arkadaşlarıma 4..

“Çözümler ve projeler üretmeye devam edeceğiz”

Sektörün çatı kurumu Deniz Ticaret Odamızın en yeni şubesi olarak 5 Ekim günü seçimlerimizi hayırlısıyla tamamladık. Üyelerimiz bir kez daha teveccüh göstererek tekrar şahsıma ve birlikte yola çıktığım arkadaşlarıma 4 yıl daha bu görevi verdiler. Bu seçim sonunda, bizlere destek veren tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu büyük destek yeni dönemdeki çalışmalarımız için bizlere büyük güç ve azim verecektir.  Öte yandan seçim süreçlerini tamamlayan başta çatı kurumumuz İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tamer Kıran ve değerli yönetim kurulu olmak üzere, odamızın diğer tüm şubelerinin yeni yönetimlerini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Geçtiğimiz dönem şahsım, yönetimim ve meclisimiz olarak sektörümüz ve üyelerimiz için elimizden gelen tüm gayreti gösterdiğimize inanıyorum. Sorumluluk alanımızın ihtiyaçlarını, sorunlarını bütçelerimizin el verdiği imkânlar doğrultusunda, imkânlarımız kısıtlı kaldığında ise merkez yönetim kurulu Başkanımız Sayın Tamer Kıran’ın ve yönetim kurulu üyelerinin destekleriyle çözmeye çalıştık. 4 yıllık dönemimiz içerisinde dünyanın tüm dengesini bozan, 2 yıl boyunca büyük zorluklar ve bize acı veren kayıplar yaşatan pandemi sürecini de birlikte yaşadık.

2018 yılında 155 üye ile hizmet vermeye başlayan şubemiz bugün yaklaşık yüzde 60 artış ile üye sayısını 244’e ulaştırdı. Her geçen gün sektörümüzün küresel olarak ivme kazanmasıyla birlikte ülkemiz ve alanımızda bizlere yeni sorumluluklar yüklemekte. Bizler de bu küresel değişime ayak uyduruyor, üyelerimize gerekli hizmeti verme yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni dönemde tamamlanmış projelerimizin yanı sıra hali hazırda devam etmekte olan projelerimizi yakinen takip edecek, yeni projelerimizi de hayata geçirmek için var gücümüzle çalışacağız.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın en yeni şubesi olmamıza rağmen 2020 yılında şubemiz kendi öz malında üyelerine hizmet vermeye başladı. Hizmet binamızın alımı hem şubemize maddi getiri hem de üyelerine hizmet noktasında üstünlük sağlamıştır.

2018 yılında faaliyete geçmesiyle birlikte Odamız birçok alanda Aliağa’da varlığını hissettirdi. Özellikle ihtiyaç doğrultusunda üyelerimizin personellerinin yararlanması amacı ile sektörel İngilizce kurslarını başlattık. 2019 yılının başlarında Aliağa’mızda çocuklarımıza denizi sevdirmek ve deniz sevgisini aşılamak için ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenledik ve çeşitli kategorilerde ödüller verdik. Bölgemizde bulunan hem denizcilik okullarına hem de ilköğretim okullarına maddi ve manevi yardımlar yaptık. Bölgemizde denizcilik okullarında okuyan öğrencilere kariyer desteği sağlamak amacı ile kariyer günlerine katılım sağlanıp, şubemiz organizasyonunda üniversite ve saha ziyaretlerine desteğimiz oldu ve olmaya da devam etmektedir. Her yıl coşkusunu katlayarak kutladığımız 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı sorumluluk sahamızda halkımızla birlikte kutluyor, kutlamalar kapsamında düzenlemiş olduğumuz organizasyonlar ile yerel esnafımıza da katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Oda olarak, ülkemize ve Aliağamıza ekonomik anlamda büyük döviz girdisi sağlayan ve cari açığımızın kapanmasına yardımcı olacak çok güzel bir projeye Başkanımız Tamer Kıran’ın özverili çalışmaları ve destekleriyle 2022 yılında imza attık.  16 Şubat 2022 tarihli Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nden gelen resmi yazıya istinaden transit gemilere yakıt, kumanya ve personel değişim hizmeti için onay alındığının müjdesini verdik. Odamızca yapılan yazışmalar ve girişimler sonucunda Aliağa’da ilk transit yakıt ikmal işlemi Mart 2022’de gerçekleşmiş oldu.

Aliağa- Midilli arasında karşılıklı vapur seferleri için çalışmaları Aliağa Belediyesi ile işbirliği içinde 2019 yılında başlatmıştık. 2020 Martında başlayan pandemi nedeniyle zaruri olarak çalışmalarımız yavaşladı. Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte Aliağa’mıza büyük katkı sağlayacak bu projeye tekrar hız verdik. Çed onay süreci devam ediyor. İnşallah tamamlandığında önümüzdeki süreçte, Su İskelesi olarak bilinen Yalı Mahallesi sahilinde yatırım ve proje gereklerini yerine getirerek Midilli İskelesini ve gümrük noktasını oluşturacak, seferlere başlayacağız. Bizler de bölge halkımız gibi heyecanla bu projenin hayata geçmesini bekliyoruz.

Türkiye’de 2021 yılında elleçlenen 514 milyon 482 bin 178 ton yükün % 16,5 ’i İzmir limanlarından elleçlenmiş olup, Aliağa’da hizmet veren liman işletmelerimiz ise İzmir’in toplam yükünün yüzde 86,7’sini yapmıştır. Bölgenin ekonomik katma değerinin arttırılması, bölgenin yapısına ve ihtiyaçlarına uygun gereksinimleri belirlemek amacıyla İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) “Aliağa Limanları Arka Alanı Ulaşım ve Lojistik Etüdü ile Müdahale Perspektifi Çalışması” hazırladı. Hazırlanan bu çalışma ilgili Aliağa’da bir çalıştay düzenlendi. Kamu-özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay kapsamında ülkemizin önde gelen liman bölgelerinden biri olan Aliağa limanlarının sağlıklı hizmet üretmesini destekleyecek biçimde liman arka sahasının derinlemesine analiz edilerek, atılması gereken adımlar üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. İZKA tarafından hazırlanan ve Odamızın da desteklemiş olduğu bu çalışma inanıyorum ki Aliağamız limanlarının arka alanı ulaşım ve lojistik sorunlarına çözüm getirecektir.

Sorumluluk alanımızda bulunan Ayvalık ve Dikili bölgesinde 21 Mayıs 2021’de yaşanan şiddetli fırtına sonucunda aralarında üyelerimizin de sahibi olduğu büyük, küçük ölçekli 107 tekne batmış, 200’e yakın tekne ise hasar görmüştü. Ayvalık Bölgesi’nde yaşanan felaket nedeni ile İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Tamer Kıran, yönetim kurulumuzun takdirleri sonucunda Ayvalık Kaymakamlığı’nın açtığı hesaba zarar gören üyelerimize ulaştırılması adına yardım yaptı.  Bu fırtına, deniz turizmimizi etkileyen en önemli sorunlardan biri olan teknelerimizin barınma problemini tekrar ve en güçlü bir şekilde gündeme getirdi. Odamızın da katkılarıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız bölgede deniz turizminin önünü açacak olan 2 adet barınak projesi için çalışma başlattı. Şu an gelinen noktada Ayvalık’ın 2 bölgesine 4 metreden 10 metreye kadar, 250 teknenin barınabileceği bir barınak ve yine 10 metre ile 50 metre arası 85 teknenin barınabileceği ikinci barınağın kesin projesi ile hesap raporları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Ulaştırma Bakanlığının 2023 yılı yatırım planlarına dâhil edilmesi bekleniyor.

Dikili bölgesi için de şubemizin takibinde olan gezi tekneleri için barınak projesi süreci devam ediyor. Gezi teknecilerimiz için en temel sorunlardan biri olan barınma problemini Ayvalık ve Dikili bölgesinde sonuca ulaştırdığımız takdirde büyük bir potansiyeli turizm ekonomimize katmış olacağız. Hem bölgeye hem de istihdam yaratmaya büyük etkisi olacağına inanıyorum.

Yoğun sanayi kuruluşlarının yer aldığı bir coğrafyada bulunsak da sorumluluk sahamızda önemli deniz turizmi merkezleri de var. Bölgemizin güney- kuzey aksında Eski-Yeni Foça, Yeni Şakran, Çandarlı, Dikili ve Ayvalık gibi yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği çok önemli merkezler yer almaktadır. Bu merkezlerimizde faaliyet gösteren toplam 5 bin 26 kapasiteli 100 adet gezi teknemiz ve 29 su sporları merkezi bulunmaktadır. Deniz turizminin en önemli unsuru olan birçok plajımız Mavi Bayrak alarak hizmet vermeye istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Bu yıl deniz sporlarının desteklenmesi amacıyla Türkiye Yelken Federasyonu işbirliğinde Dikili ve Foça’da TYF Rüzgâr Sörfü Slalom 1. Ayak yarışlarının yapılması için odamız destek sağladı.

2020 ve 2021 yılları arasında pandemi süreciyle birlikte denizde yaşam, denizde tatil ve tekne sahipliği önem kazanmış 2022 yılında da bu oran artarak devam etmiştir. Özel tekneleri ağırlayabileceğimiz, Ayvalık ilçemizde bulunan Setur Ayvalık Marina sorumluluk sahamızda bulunan tek özel marina konumundadır. Setur Ayvalık Marina’nın denizde 200, karada 70 yat kapasitesi bulunmaktadır. Ege yaşantısının doğal güzelliklerini, mitolojik öğelerini, kültürünü bir arada yaşamak isteyenlerin ve kuzey-güney seyirlerinin vazgeçilmez durak noktasıdır. Marinamız özellikle son 3 yıldır yüzde yüzün çok üzerinde bir dolulukla hizmetlerine devam ediyor. Bunun yanı sıra artan talep doğrultusunda Yeni Foça’da bulunan ve inşası tamamlanmak üzere olan OASİS Marina kısa süre içerisinde hizmete açılacak. Yeni Foça’daki marinamız ile bölgemiz yaklaşık 250 yatlık yeni bir marina daha kazanmış olacak. Bununla birlikte yat turizmi ve marina sektörü bölgemizde ivme kazanacak. Daha önce çok sık dile getirdiğim gibi bölgemizde yeni marina projeleri için birçok yatırımcının araştırma yaptığını biliyor, bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Deniz turizmine ivme kazandıracak bölgedeki bir diğer yatırım Çaltıdere’de inşaatı tamamlanmak üzere olan yat imalathanesi. Yat Çekek ve İmalat Projesi, çok büyük bir ivmeyle dünyanın önemli lüks yat üreten ülkelerinden olmaya adayken, bu projeyle birlikte hem yerimizi sağlamlaştıracak hem de dünya yat imalat pazarından çok daha fazla pay alabilir duruma geleceğiz. Bu projeyle yan sanayisini de işin içine kattığımızda yüksek oranda istihdamla birlikte milli ekonomiye büyük katma değer sağlayabileceğini düşünüyorum.

Aliağamızın, Türkiye’nin denizcilik sektörünün önemli kalelerinden biri haline gelerek gelişimine ve yatırımlarına hızlı bir şekilde devam edeceğini biliyorum. Bu gelişmeler doğrultusunda sektörün sorunlarına ve üyelerimizin önünü açacak tüm girişimlere merkezimiz ile uyumlu çalışarak çözümler ve projeler üretmeye devam edeceğiz. ‘Denizci Millet, Denizci Ülke’ vizyonumuzu tüm toplumumuza hissettirerek denizle olan bağlarımızı çok daha güçlendirmek için Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi olarak çabalarımız tüm hızıyla devam edecektir.

Adem ŞİMŞEK

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL