Güncel Gündem Röportaj Sektörden

TURİZMİN BAŞKENTİ 2022’Yİ NASIL GEÇİRDİ?

Doğal ve tarihi zenginlikleriyle, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim yoğun ilgi gösterdiği ‘Turizm Başkenti’ Antalya’nın 2022’yi nasıl geçirdiğini İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin..

TURİZMİN BAŞKENTİ 2022’Yİ NASIL GEÇİRDİ?

Doğal ve tarihi zenginlikleriyle, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim yoğun ilgi gösterdiği ‘Turizm Başkenti’ Antalya’nın 2022’yi nasıl geçirdiğini İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin dergimiz için değerlendirdi.

Turizm ve deniz denince ülkemizde akla gelen ilk şehir şüphesiz ki Antalya’dır. Yaklaşık 640 kilometrelik sahil şeridiyle dünyanın en önemli turizm merkezlerinden olan kentimiz, deniz turizmi sayesinde Türkiye’ye önemli katma değer sağlamakta ve ülkemizin dünya seyahat ve turizm endeksinin üst sıralarında yer almasına katkıda bulunmaktadır.

Turizm başkentimiz Antalya, pandemi ile geçen 2 sene sonunda atılım ve rekor yılı olarak gördüğü 2022’ye bilindiği gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin şokuyla başladı.

Beklentilerimizin en yüksek seviyede olduğu ve hazırlıklarımızın da ona göre yapıldığı bir dönemde gelen bu beklenmedik olay; Rus ve Ukraynalı ziyaretçilerin en çok tercih ettiği Antalyamızda başta İMEAK DENİZ Ticaret Odası üyelerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızın planlarını revize etmesine neden oldu.

Ancak ilerleyen süreçte hava sahalarının kapanması ve ekonomik nedenlerle başta Alman vatandaşları olmak üzere tüm Avrupalı turistlerin tercihinin Türkiye ve özellikle Antalya olması yaz sezonu için oldukça olumlu bir yansıma yarattı.

2022’DE REKOR KIRILDI

Koronavirüs salgınının etkisiyle 2021 yılını 9 milyon turistle kapatan Antalya’da 2022 yılının turizm verileri bir önceki yılın verilerine göre çok büyük artış gösterdi.  Şöyle ki; resmi verilere verilere göre Antalya’ya 2022 yılının 1 Ocak–16 Ekim tarihleri arasında hava yoluyla gelen turist sayısı 12 milyon 42 bin 468 olarak gerçekleşti. 2021 rakamlarıyla karşılaştırılınca yaklaşık yüzde 30’luk büyüme rakamları bölge ekonomisi için oldukça önemli.  Bunda güvenli turizm sertifikasının özellikle yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmesi ve kabullenilmesinin de etkisi büyük. Geçtiğimiz yıllara göre bizleri mutlu eden rakamlardan biri de başta İngilizler olmak üzere Avrupa ülkelerinin vatandaşlarının da tekrar Antalya’yı tercih etmeye başlamış olması. 2022’de Antalya’yı ziyaret eden İngiliz vatandaşlarının sayısı pandemi öncesinin bile üzerinde.

ANTALYA’NIN BELKEMİĞİ KİTLE TURİZMİ
Özellikle turizm gelirinin yüzde 20’den fazlasının deniz turizminden sağlandığı düşünüldüğünde Antalya’nın önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor.  Bunu daha etkin kılan ise ‘Kitle Turizmi.’ Ekonomiye direkt katkısı nedeniyle son dönemde revaçta olan kitle turizminin merkezi Antalya durumunda. Turizm ekonomisinde çarkların dönmesini sağlayan en önemli girdilerin yaratıldığı kitle turizmi özellikle su üstü ve su altı spor tesislerinin büyük ilgi görmesini ve gelişmesini de sağladı. Şehrimiz, bu açıdan bakıldığında yaklaşık 300 işletme ile Avrupa’nın su sporları liderliğini sürdürmektedir. Bu sezon da su sporu işletmelerimiz yoğun taleple karşılaştı. Meteorolojik şartlar nedeniyle de sezonun uzaması hem su sporlarıyla ilgilenen turistler, hem de Antalya bölgesindeki işletmelerimiz için 2022’nin güzel bir şekilde noktalanmasını sağladı.


DALIŞ TURİZMİNE İLGİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Antalya’da Gazipaşa’dan Kalkan’a kadar uzanan sahil şeridindeki 200’ün üzerinde dalış noktası, sualtı tutkunlarına ev sahipliği yapmaktadır. Sezon içinde günlük bin dalışın yapıldığı Antalya’mız da dalış sezonu 12 ay sürmektedir.

Kekova bölgesinde 31, Kaş ve Kalkan bölgesinde de 28 noktanın dalış alanı olarak ilan edilmesini de sektörümüze bu yıl önemli katkı veren kararlardan biri oldu. Bu kararın önümüzdeki sezonlarda da katkısının büyük olacağını umuyoruz.

Bu noktada Deniz Ticaret Odası Antalya Şubemizin de katkılarıyla hayata geçirilen Side Su Altı Müzesi’nin en önemli dalış noktalarından biri olduğunu ve her yıl önemli sayıda dalış tutkununa ev sahipliği yaptığı da belirtmekte fayda var.

İZOLE TATİL İSTEĞİNİN YAT TURİZMİNE ETKİSİ 

Pandemi sonrasında tüm dünyada yükselen izole tatil trendinin Antalya’ya çok önemli katkılar sağladığını da ifade etmeliyim. Pandemi dönemindeki seyahat kısıtlamaları nedeni ile ciddi kayıp yaşayan yat turizmi, insanların kalabalık tatiller yerine daha izole bir tatil şeklini tercih etmeleri sebebi ile daha da önem kazanmıştır. Özellikle kalabalıklardan uzak sakin bir tatil isteyen misafirlerimiz için Antalya her haliyle en uygun konumlardan biri durumunda. Mavi bayraklı marinalarımıza her büyüklükte yatın bağlanabiliyor olması Antalya’yı yat turizminin de önemli merkezlerinden biri konumuna yükseltmiştir. Özellikle düşük kur seviyesi bu yıl taleplerin beklentilerimizin de üzerine çıkmasını sağlamıştır.  Ancak burada tek sorun marinalarımızdaki kapasitelerin doluluğu nedeniyle de yeni bağlama yeri ihtiyacımız bulunmasıdır.

SERBEST BÖLGE, YAT ÜRETİMİ SEKTÖRÜNÜN ZİRVESİNDE

Antalya’nın denizcilik sektörüne katkısı sadece turizmle de sınırlı değil. Son dönemde yat yapım faaliyetlerinin zirveye çıktığı Antalya Serbest Bölge’den bahsetmekte fayda var.

Dünyanın en önemli süper lüks yat yapım merkezleri içinde ilk 3’e giren ve Türkiye’de 1’inci olan Antalya Serbest Bölge’de, bugüne kadar toplam 460 ultralüks yat tamamlanmış, mega yatlar dünyanın birçok ülkesinden gelen müşterilere teslim edilmiştir. Toplam uzunlukları 8 bin 640 metre olan lüks yatlardan 1 milyar 210 milyon dolar gelir sağlanmıştır. Bu yılın başından itibaren 8’i rıhtımda toplam 18 yat tamamlanmış, toplam uzunlukları 892 metre olan 18 yattan 45 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Pandemi sürecinde yat sektörü açısından olumlu gelişmeler yaşanmış, siparişler artmıştır.  Bölgemizin katma değerine önemli bir katkı sağlayan bu sektörün büyümesine devam etmesi en büyük arzumuz. Bu konuda üyelerimiz ve kamu kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalarımız sürüyor.

TURİSTLERİN ANTALYA TERCİHLERİNİN DEVAMI İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Son olarak; bu sezon Antalya’yı tercih eden Avrupalı turistlerin ziyaretlerinin sürekliliğini sağlamak gerekiyor.  Bunun için tüm paydaşlar olarak çaba göstermemiz, konuklarımızı iyi ağırlamanın yanında, güvenli turizm sertifikasını, bölgemizdeki ilgi çeken aktiviteleri daha iyi anlatmamız kritik önemde. Hepimizin bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi olarak bizler,  tüm gücümüzle Antalya’nın deniz turizmine ve denizcilik kültürüne katkı vermek için paydaşlarımızla beraber hareket etmeye devam edeceğiz.

Ahmet Çetin

İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya

Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL