Güncel Gündem Röportaj Sektörden

Amon Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Yıldırım, denizcilik sektöründe acenteliğin bugünü ve yarınına yönelik Denizci Haber’in sorularını cevapladı…

Amon Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Yıldırım, denizcilik sektöründe acenteliğin bugünü ve yarınına yönelik Denizci Haber’in sorularını cevapladı.

Bugünkü müşteri ve iş hacmini ele aldığınızda, firmanızı kurarken bu noktalara gelebileceğini düşünüyor muydunuz? Düşündüğünüz ya da beklediğiniz seviyenin altında mısınız?

Firmamız ilk kurulduğu gün planladığımız ve düşündüğümüz noktadan bakınca bugün oldukça büyümüş durumda. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde acentelik hizmeti verebiliyoruz. İlk kuruluş aşamasında bu kadar hızlı büyüyeceğimizi tahmin etmemiştik. Ancak sektördeki fırsatları değerlendirme yeteneğimiz ve müşterilerimize sunduğumuz kaliteli hizmet sayesinde bu noktaya geldik. İlk kurulduğumuz yıllarda sektörde denizcilik fakültesi mezunlarının bu sektörde çalışmıyor olması da bizim açımızdan avantaj olmuştu. İlerleyen yıllarda daha da ileri seviyelere ulaşacağımızdan hiçbir şüphem yok.

Sektörde başarılı olmanın faktörleri nelerdir? Çalışanların hangi becerilere ya da yetkinliğe sahip olması gerekmektedir? Müşterilerinizin memnuniyetini arttırmak adına uygulandığınız stratejiler nelerdir?

Sektörde başarılı olmanın önemli faktörleri arasında müşteri memnuniyetine odaklanmak, güvenilirlik, deneyimli ve yetenekli çalışanlara sahip olmak gelir. Çalışanlarımızın iyi iletişim becerilerine, sektör bilgisine ve hızlı karar verme yeteneğine sahip olmaları önemli. Müşteri memnuniyetini artırmak için stratejilerimiz arasında zamanında ve etkili hizmet sunmak, sorunları hızlı bir şekilde çözmek ve müşterilerimize kişiselleştirilmiş çözümler sunmak yer almaktadır. Genellikle sorunları önceden tespit edip armatörleri zamanında uyarmaya çalışıyor, sorun oluşmadan önce önüne geçmiş oluyoruz. Bu da başarımızı daha ileri seviyeleri taşımış oluyor.

Ülkemizde birçok gemi acenteliği firması var, dolayısıyla rekabet çok fazla. Sizi diğer firmalardan ayıran ya da önce çıkaran özellikler nelerdir. Müşterileriniz neden sizinle çalışmalı?

Rekabetin yoğun olduğu bir sektörde fark yaratmanın en önemli etkenleri müşteri odaklı hizmet sunmak, güvenilirlik, profesyonellik ve sektördeki güncel gelişmeleri takip etmektir. Müşterilerimizin neden bizimle çalışması gerektiği konusunda ise sağladığımız yüksek kaliteli hizmet, zamanında ve doğru bilgi aktarımı, rekabetçi fiyatlar ve geniş acente ağı gibi avantajlarımızı vurgulamaktayız.

Bilindiği üzere gemi acenteliği hizmet sektörünün bir parçası. Gerek yerli gerek uluslararası firmalara verdiğiniz hizmetlerle, vergiler dışında, ülkemize bir katma değer kattığınızı düşünüyor musunuz? Amon Denizcilik ülkemize bir katma değer üretiyor mu?

Evet, gemi acenteliği hizmetleriyle ülkemize katma değer sağladığımızı düşünüyorum. Firmamızın faaliyetleriyle limanlarımızın verimliliğini artırırken, uluslararası ticareti destekleyerek ekonomiye katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda, firmamızın iş hacmini artırarak istihdam yaratıyor ve sektöre katma değerli hizmetler sunuyoruz. Ekonomik katkılardan ziyade acenteler gemiyle ilk temas eden kişilerdir. Bu sebepten yurtdışından gelen bir gemi açısından ilk kontak, ilk his, ilk intibadır. Personelimiz iyi ilişkiler kuran yetenekli kişilerdir. Bu sebepten dolayı gemi kaptanları ve personeli ilk temas sağladığı acenteler sayesinde ülkemiz hakkında olumlu, güzel duygular ile ülkemizden ayrılmaktadırlar.

Denizin ve limanın bulunduğu hemen hemen her ülkede gemi acenteliğinin var olduğunu biliyoruz. Uluslararası acenteler ve çalışanlara baktığınızda ülkemizdeki acentelik dünyada nerede yer alıyor? Türk gemi acente firmaları ve acente memurları yeterli bir seviyede mi? Sektör çalışanlarının yüzde kaçı ülke dışında aynı mesleği icra edebilecek yeterlilikte?

Türk gemi acenteleri ve acente memurları, uluslararası alanda da saygın bir konuma sahip. Kaliteli hizmet sunma kabiliyetleri ve sektördeki tecrübeleriyle tanınırlar. Ancak her sektörde olduğu gibi sürekli gelişim ve yeniliklere ayak uydurmak önemlidir. Sektör çalışanlarının yeterlilik seviyesi genel olarak iyi olsa da uluslararası arenada daha fazla deneyime ve küresel pazarda rekabet edebilme becerisine sahip olmaları gerekmektedir. İş bilgisi yanında İngilizce çok önemli. Yaptığımız meslekte ve yurtdışındaki acentelere bakacak olursak ülkemizdeki acentelerin en büyük sorunu dil diye düşünüyorum. Sorun çözme, pratik düşünme, hızlı karar verme konularında çok yetenekli olmalarına rağmen dil konusunda sorun var.

Gemi acenteliği ve denizcilik sektörünün yıllardır içindesiniz. Kurduğunuz firma 20 yılı aşkın süredir aktif olarak sektörün içinde. Sektörde en rahatsız olduğunuz, değişmesi ya da gelişmesi gerekenler nelerdir?

Sektördeki en rahatsız olduğumuz konulardan biri, bazı yönetmelik ve prosedürlerin zaman zaman yetersiz veya aşırı düzenlemeler içermesi olabilir. Ayrıca, teknolojik gelişmelere hızla uyum sağlamak ve dijital dönüşümü desteklemek gerektiğine inanıyoruz. Sektörün daha hızlı, verimli ve sürdürülebilir olması için bu tür değişikliklere ihtiyaç var. Meslektaşlarımızın tamamının katılımı ile mesleki ahlak anlaşması yapılması ve tüm acentelerin istisnasız buna uyması gerektiği konusunda acilen bir şeyler yapılmalı.

Hizmet verdiğiniz sektöre dair belirlenen yasaların ya da yönetmeliklerin size ya da müşterilerinize zarar verdiğini düşünüyor musunuz? Regülasyonları yeterli ve ayarında buluyor musunuz?

Belirlenen yasalar ve yönetmelikler sektörde düzeni sağlamak ve güvenliği temin etmek amacıyla önemli. Ancak, her yasa ve yönetmelikte olabileceği gibi bazı durumlarda bu düzenlemelerin iş süreçlerimizi ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetleri sınırladığını düşünebiliriz. Regülasyonların dengeli ve sektörün ihtiyaçlarına uygun olması önemlidir.

Mesleğinizin ülkemizde ve sektör içerisindeki diğer kişi ve kurumlarca yeterli saygıyı gördüğünü düşünüyor musunuz? Denizcilik sektöründe acenteliği nereye konumlandırıyorsunuz?

Mesleğimizin ülkemizde ve sektördeki diğer kurumlar ve kişiler tarafından yeterli saygıyı gördüğünü düşünmüyorum açıkçası. Gemi acenteliği, denizcilik sektöründe önemli bir role sahiptir ve uluslararası ticaretin vazgeçilmez bir parçasıdır. Sektördeki diğer paydaşlarla güçlü ilişkiler kurarak, sektöre katkı sağlamak ve itibarımızı korumak önemlidir. Acentelik mesleği denizcilik hiyerarşisi içerisinde altlarda görülmeye çalışılsa da mesleğin cilvesi sanırım; her başı sıkışan hemen acenteyi arayıp onun çözüm bulmasını ister. Armatör, charterer malın alıcısı, malın satıcısı devlet otoriteleri en ufak bir sorun çıktığında ilk akıllarına gelen acenteye ulaşıp onun çözüm bulması için baskı kurmakta. Fakat eğer sorun yoksa acentenin hiç bir iş yapmadığını düşünmektedirler.  Oysa her sorunda ilk müracaat ettikleri acenteler olmasına rağmen yeteri önemin verildiği ve saygının gösterildiği çok nadir oluyor.

Acente personellerinin ortalama kazançlarını baz alarak, sektör çalışanlarının nitelik ve iş temposunu göz önünde bulundurarak gelirlerini yeterli ya da ayarında, olması gerektiği kadar olduğunu mu yoksa daha fazla olması gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Aynı sorunun cevabını kendi firmanız ve çalışanlarınız için de verebilir misiniz?

Acente personellerinin kazançları, sektörün niteliği ve iş yoğunluğu ve özellikle ülkemizdeki ekonomik koşullar dikkate alındığında daha yüksek seviyelerde olmalıdır. Fakat aynı şekilde acente firmalarının giderleri ve masrafları düşünüldüğünde onların da gelirleri artmalıdır. Böylece sektör çalışanlarının gelir düzeyleri daha rahat bir şekilde yukarıya çekilebilir ve denge sağlanabilir. Kendi firmamızda, çalışanlarımızın niteliklerine ve performanslarına göre elimizden geldiğince adaletli bir ücret politikası izlemeye özen gösteriyoruz.

Firmanızın misyonunu ve vizyonunu anlatabilir misiniz? Gelecekte Amon Denizciliği nerede ve hangi seviyede konumlandırıyorsunuz? Klişe bir soru olacak ama 5 sene sonra Amon Denizciliği nerede görüyorsunuz?

Amon Denizcilik’in misyonu, müşterilerimize yüksek kaliteli ve güvenilir gemi acenteliği hizmetleri sunmak, liman operasyonlarını verimli bir şekilde yönetmek ve müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaktır. Oluşabilecek sorunları önceden tespit ederek sorun oluşmadan önlem almak ve müşterimizi korumaktır. Vizyonumuz ise sektörde lider bir konum elde ederek, uluslararası alanda tanınan ve tercih edilen bir gemi acentesi olmaktır. Gelecekte Amon Denizciliği daha geniş bir müşteri tabanına hizmet veren, teknolojiyi etkin şekilde kullanan ve küresel pazarda rekabetçi bir konumda görmeyi hedefliyoruz. 5 yıl sonra firmanın daha büyümüş, uluslararası alanda daha fazla tanınmış, Avrupa’da ve Asya’da hatta Amerika’da da şubeler açarak müşterilerine orada hizmet verebilme kabiliyetine sahip olan bir acente olarak görüyorum. Genç ve dinamik kadromuz bunu başarmaya çok müsait.

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL