Güncel Gündem Röportaj Sektörden

MİDİLLİ-AYVALIK SEFERLERİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Meclis Üyesi ve Jalem Tur Sahibi Ali Jale ile Midilli-Ayvalık seferlerindeki son durumu, 2023 yaz sezonundan beklentilerini konuştuk. Ali Jale, Midilli-Ayvalık seferlerinde geçen yıla..

MİDİLLİ-AYVALIK SEFERLERİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Meclis Üyesi ve Jalem Tur Sahibi Ali Jale ile Midilli-Ayvalık seferlerindeki son durumu, 2023 yaz sezonundan beklentilerini konuştuk. Ali Jale, Midilli-Ayvalık seferlerinde geçen yıla göre yaklaşık olarak % 30 bir artış olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Vatandaşlar Türkiye’de tatil yapmak ekonomik anlamda yüksek olduğu için tatil fırsatlarını Ege Adaları’ndan yana değerlendirmek durumunda kaldıklarını söylüyorlar. Sizce doğrumu?

Mayıs ayında ülkemizde havaların ısınması ile tatile gitmek isteyen, Türkiye’deki seçimler nedeniyle tatillerini 14 Mayıs sonrasına erteleyen ve 19-21 Mayıs tarihleri arasındaki 3 günlük tatili değerlendiren yolcularımızın hepsi bu tarih aralığında birleşince gerçekten bizim de şaşırmış olduğumuz bir kalabalık ile karşılaştık. Yunan Adaları’nda kullanılan para birimi olan Euro kurunun ülkemizde yüksekte seyir etmesine rağmen adalardaki konaklama ve yemek fiyatları Türkiye’ye göre daha uygun durumda. Bu sebeple yunan adaları Türkler tarafından çok tercih ediliyor.

Şu an için hangi adalara seferleriniz var? Bu adalara günde kaç sefer yapılıyor.

Bizim gemilerimiz sadece Ayvalık – Midilli (Lesvos) adası arasında çalışıyor. Yaz sezonuna giriş yapmış olduğumuz için haftanın 7 günü sefer yapıyoruz.

Kapıda vize uygulaması geçtiğimiz yıl Yunan hükümeti tarafından uygulanmamış bu da yerli turist sayısının düşmesinde çok etkili olmuştu. Sizce yeni sezonda kapıda vize uygulaması tekrar uygulanır mı?

Kapı vizesi uygulaması en son pandemiden önce uygulanmaktaydı. Bu sezon kapı vizesi olacağını pek tahmin etmiyoruz. Ofisimizde çalışan personelimizin telefonlarına, maillere ve sosyal medya hesaplarımıza gelen mesajların büyük bir çoğunluğu bu soru ile ilgili oluyor. Schengen vizesinde yaşanan randevu alamama sorunundan dolayı tatile gitmek isteyen yolcularımız kapı vizesi ile geçiş yapmak istiyor ancak olumlu bir cevap alamıyorlar.

2022 yılında Midilli’den Ayvalık’a ne kadar bir geçiş oldu. Daha çok yerli mi yoksa yabancı turist mi taşıdınız?

Ayvalık – Midilli arasındaki taşımacılık geçen sene yaklaşık olarak 30.000 yolcu civarındaydı. Bu sayının % 70’i yerli % 30’u yabancı turist tarafından oluşuyor.

Uygulamalarda ne gibi değişiklikler olursa turist sayısı artar?

Kapı vizesinin tekrar başlatılması ve schengen vizesi alımlarındaki kolaylık yerli yolcunun artmasını sağlayacaktır.

İzmir’den yapılan Midilli seferleri sizleri olumlu ya da olumsuz etkiliyor mu?

İzmir Midilli seferleri mesafenin ve fiyatlarının bize göre iki katı olması sebebiyle bizi etkilemiyor. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından halka hizmet için alınmış olan gemilerin, kar zarar gözetmeksizin İzmir halkı dışında herkes için ticaret amacıyla yapılan ve kamuyu zarara soktuğu halde devam etmesi için direttikleri İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi kurumsal kimliği olan ve asıl amacı İzmir halkına hizmet olan bu yapının bu işte ısrar etmesini doğru bulmuyoruz. Midilliye Türk vatandaşı olarak geçmenin şartları arasında schengen vizesi ya da yeşil-gri pasaport sahibi olmak var dolayısıyla İzmir halkının yüzde kaçı bu şartları sağlıyor ki, bu taşımacılık faaliyetleri İzmir’e hizmet gibi gösteriliyor. Bu yanlıştan İzmir halkı adına daha büyük zararlar açılmadan dönüleceğine inanıyoruz.

Geçtiğimiz sezon bazı paket programlarınız vardı. Bu yıl da buna benzer programlar olacak mı?

Evet, paket programlarımız devam ediyor. Haftanın belirli günleri bu paket programları uygulamaya devam ediyoruz. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bu programlarımızın detaylarına ulaşabilir.

2023 yılı yaz sezonundan geçen yıla göre beklentileriniz neler?

2023 yılı nisan ve mayıs aylarına gelirken taleplerin artışta olduğunu ve böyle devam ederse geçen yıla oranla yaklaşık olarak % 30 bir artış olacağını tahmin ediyorduk. Şuan kapı vizesi olmaması, yakın tarihe schengen vize randevusu alınamaması ve Euro kurunun yükselişi maalesef 2023 yılı sezonu için bir belirsizlik yaratıyor.

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL