Limser, proje kargo taşımacılığında öne çıkıyor

2009 yılında Kınay bünyesinde liman operasyonları ve bağlantılı lojistik faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan Limser Liman Servisleri ve Ticaret Ltd. Şti., Aliağa Bölgesinde gelişmekte olan konteyner taşımacılığına kaliteli hizmet verebilmek amacıyla,..

Limser, proje kargo taşımacılığında öne çıkıyor

2009 yılında Kınay bünyesinde liman operasyonları ve bağlantılı lojistik faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan Limser Liman Servisleri ve Ticaret Ltd. Şti., Aliağa Bölgesinde gelişmekte olan konteyner taşımacılığına kaliteli hizmet verebilmek amacıyla, operasyonel tüm faaliyetlerini bu bölgede konumlandırdı. Bünyesinde bulunan deneyimli personeli ve 27 adet özmal elleçleme ekipmanı ile kendi sektöründe önde gelen firmalarından biri haline geldi. TCE EGE Konteyner Terminali’nin kuruluşundan itibaren gerek CFS’de gerekse gemialtı çalışmalarında liman hizmetlerini sürdürüyor.

Aliağa bölgesinde liman hizmetleri ve bağlantılı lojistik faaliyetleri sağlayan Kınay bünyesindeki Limser Liman Servisleri’nin Ticaret ve Operasyon Müdürü Gülgün Dede ile Limser’in 2023 yılı ilk yarı dönemini, Aliağa Samurlu’da 2022 yılında açılan ikinci deponun Limser’e yansımasını, proje kargo taşımacılığında Limser’i ön plana çıkaran noktaları ve önümüzdeki döneme dair yeni yatırım planları üzerine konuştuk.

2023’ün 6 aylık ilk yarı dönemi Limser için nasıl geçti, geçiyor?

2023 yılına maalesef yakın tarihte hiç görmediğimiz bir felaket ile başladık. Elbette bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması sebebiyle bence çok farklı beklentiler ile başlamıştı. Fakat bu felaket ile herkes için olduğu gibi bizim için de bir süreliğine hayat durdu. Ticaret konuşmaya çekindiğimiz günlerden geçtik.

Her ne kadar konum olarak uzak gibi görünsek de sektörümüz gerçekten global dünyaya çok yakın olabilecek kadar küçük, ülkemizde ise sıkı bağlar ile birbirine bağlı bir sektör. Dolayısıyla deprem bölgesinde her birimizin akrabaları dostları vardı, kayıpları oldu. Kabul etmek gerekir ki çok kötü bir sınav ile başladık bu yıla.

Tam olarak bu yüzden yılın ilk dört ayının ticari olarak proaktif  geçtiğini  söylemek pek mümkün değil. Yine de geriye dönüp baktığımızda 2022 sonundaki beklentilerimizden uzaklaşmadığımızı söylemek de yanlış olmayacaktır. Tüm bu sıkıntılara rağmen genel iş hacmimiz geçtiğimiz yıllar ile karşılaştırıldığında Limser’de büyümenin devam ettiğini görebiliyoruz.

“Hedeflere doğru adımlar ile ilerliyoruz”

2022 Haziran ayında Limser’in ikinci deposu olan Samurlu Depo’nun açılışını gerçekleştirmiştiniz. Bir yıllık süreçte Samurlu Depo’nun Limser’e yansımaları nasıl oldu?

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl bu dönemlerde yeni sahamız Samurlu Depo’muzu faaliyete geçirmiş ve bazı hedefler belirlemiştik. Elbette her atılan ticari adımın hedefleri olacaktır, fakat doğru hedefler belirlemek her proje için öncelikli ilk adımdır. Hedeflerimizi doğru belirlediğimizden emin olmak ve paydaşlarımıza anlatarak fikir birliği içerisinde olup olmadığımızı görebilmek adına düzenlediğimiz lansman gecesinde bir araya gelmiştik.

O günden bugüne Samurlu projemizi gözlemlediğimizde hedeflerimize net bir şekilde ulaştık.  İş kollarımız içerisinde depoculuk faaliyetlerimizin en büyük kısıtı olan yeterli alan ihtiyacımızı giderdiğimizi, yeni projelere yer açabildiğimizi gördük. Samurlu Depomuzun geçtiğimiz bir yılda aylık ortalama %75’in üzerinde bir doluluk ile opere edildiğini görüyoruz. Merkez kara terminalimizdeki servislerimize alternatif sağlaması bir diğer büyük konforumuz oldu. Hizmetlerimizde en önemli tedarik kalemlerimizden taşıma hizmetlerinde %12 gibi bir maliyet avantajı yasadığımızı gördük. Elbette daha verimli operasyon sürelerine erişmiş olmak, operasyonel kaynak yönetimi açısından bizleri sevindirirken, daha kısa mesafe ve daha kısa operasyon süresinden kaynaklı daha düşük emisyon ile hizmet üretebilir, tedarik edebilir hale gelmiş olmamız da bizlerin belirlediğimiz hedeflere doğru adımlar ile ilerlediğimizin göstergesi diyebiliriz.

Diğer taraftan bizim için Samurlu Depo yatırımının beklenmedik pozitif sonuçları olduğunu da gördük. Elbette yük çeşitliliğimizdeki artış bunun ilk göstergesi. Bir diğeri ise gibi gabari dışı yüklere hizmet vermekte olduğumuz Proje Kargo Departmanımızdaki pozitif yansıma. Özellikle Samurlu depoya erişim kolaylığı, bu tip yüklere hizmet veren limanlara yakınlaşmış olmak, çalışma şartlarımız ve çalışma arkadaşlarımızın tecrübeleri gibi avantajlar ile Mart-Nisan aylarında gabari dışı yüklerin depomuzda stoklanması ve daha sonra genel kargo yük gemilerine yüklenmek üzere taşınması ile ilgili ciddi de bir hacim sağladık.

“Tedarikçilerimizden aldığımız gücü ve güveni müşterilerimize iletmek noktasında başarılıyız”

Proje kargo taşımacılığında Limser’i ön plana çıkaran noktalar nelerdir?

Proje Kargo Departmanımızı uluslararası taşıma öncesinde yükü bu taşımaya her anlamda hazırlayan departman olarak yapılandırma çabasındayız. Birçok konu net, sistemimiz basit; ancak her geçen gün yeni teknolojileri de faaliyetlerimize dahil ederek yerinde saymayan bir departman olarak sürekliliği için çabalıyoruz. Yönetim ekibi olarak bu anlamda ciddi mesai harcadığımızı söylemek yerinde olacaktır.

Samurlu yatırımı öncesinde düzenli hizmetlerimizi daha kısıtlı alanda sağladığımızdan bu tip proje bazlı hizmetlerde depolama anlamında çok da aktif olmadığımızı düşünüyorum. Fakat bugün açık yükün üretim bandından çıkmasından gemi üzerinde bağlandığı ana kadar tüm hizmetleri sağlarken depolama faaliyetlerini de üstlenmemiz ve hizmetlerimizi bütünleştirmemiz departmanın iş hacmini doğrudan pozitif anlamda etkiledi.

Gerçekçi bir bakış açısı ile gabari dışı yüklerin paketlenmesi, taşıma araçlarında bağlanması sabitlenmesi gibi hizmetlerin temel kaynakları çalışanlarımız ve kullanılan malzemelerdir. Departmanın kuruluşunun zeminini hazırlayan zaten çalışanlarımızın bu konuda tecrübeli olmalarıydı. Fakat malzeme tedariği, bu konuda finansal anlamda hazır olmak bir diğer önemli konuydu. Doğru malzemeler ile bu hizmeti verebilmek ve gereklilikleri kesinlikle uluslararası standartlara uygun olarak yerine getirmek departmanın kuruluşundaki temel hedeflerdendi. Bu doğrultuda şunu söylemem gerekli ki tüm kullanılan tüm bağlama-sabitleme ekipmanlarımız ve malzemelerimiz küresel lojistikte tecrübe edilmiş, global denetim şirketlerinin sertifikalarına sahip. Düşünün ki çalışmamız sonucundaki hatalardan kaynaklanan olası hasarlar elbette bizim sigortalarımız kapsamında iken kullandığımız sabitleme malzemelerin üreticilerinin doğru uygulama koşulu ile de sigortaları kapsamındadır. Bugün Limser Proje Kargo Departmanı tarafından sabitlenen yükünüz sadece Limser’in değil, kullanmakta olduğumuz ürünlerin üreticisi firmalarının da sigortalarında kapsam dâhilindedir. İşte tam da bu yüzden tedarikçilerimizden aldığımız gücü ve güveni müşterilerimize iletmek noktasında başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

“Bugün var olmadığımız bir iş kolunda yarın yatırım yapmaya hazırız”

Gündeminizde yeni yatırımlar var mı?

Servislerimizde kendimizden emin olmamız ise bizi yeni yatırımlara, yeni projelere karşı çok daha hevesli hale getiriyor. Sanıyorum ki yıllık ortalama 8 farklı yatırım planlaması için çalışıyoruz. Yani 8 farklı; ürün ihtiyacı olan talebi, kullanılabilir sahayı, hizmet verebileceğimiz yeni iş kolunu araştırıyoruz. Bu rakam gerçekten bizim açımızdan oldukça tatmin edici. Güvendiğimiz her projenin içerisinde yer almak adına ciddi bir zaman harcıyoruz. Bu da var olan servislerimizde, önce çalışanlarımıza, daha sonra kullandığımız makine, malzeme ve var olan sisteme güvenimizden doğuyor. Böylelikle önümüze bir yatırım projesi geldiğinde yeteri kadar değerlendirdiğimiz irdelediğimiz bir veri kaynağı mutlaka elimiz altında olduğundan yatırım süreçlerimiz de uzun süren yorucu bir hal alan süreçler haline gelmiyor. Bu proaktif yönetim yapısının Limser’in kabiliyetlerini de hızla arttırdığını düşünüyorum. Bugün var olmadığımız bir iş kolunda yarın yatırım yapmaya hazırız diyebiliriz aslında.

 

 

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL