Güncel Gündem Sektörden

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Geleceğe Umutla Bakıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını idrak ettiğimiz 2023 yılının bizler için önemi büyük… Şanlı tarihimizin önemli bir dönüm noktası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı, Türk Milleti’nin büyük fedakarlıklarla, çok kısıtlı imkanlara..

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Geleceğe Umutla Bakıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını idrak ettiğimiz 2023 yılının bizler için önemi büyük… Şanlı tarihimizin önemli bir dönüm noktası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı, Türk Milleti’nin büyük fedakarlıklarla, çok kısıtlı imkanlara rağmen büyük inanç ve azimle verdiği Milli Mücadele’nin ardından kazanılan zaferle mümkün olmuştur. Bugün geldiğimiz noktada ülkemizle gurur duyuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaşmanın verdiği şevk ve motivasyonla, Türkiye Yüzyılı’nın inşasında emin adımlarla ilerleyeceğimize ve hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.

Böylesine önemli bir yılda maalesef Şubat ayında Cumhuriyet tarihimizin en acı hadiselerinden birisi olarak hepimizde derin izler bırakan, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremi yaşadık. “Asrın felaketi” olarak tanımlanan afet sonucunda, bölge genelinde 50 bini aşkın insanımızı kaybettik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, yakınlarına ve depreme maruz kalan vatandaşlarımıza sabırlar diliyorum. Acımız şüphesiz çok büyük ve uzunca bir süre de yaşadığımız büyük acıyı unutmamız mümkün olmayacak.

Bu büyük  felaket karşısında kayıtsız kalmamız mümkün değildi ve ilk günden bu yana Odamız ve Denizcilik Sektörümüz tüm imkanlarımızla bölgeye yardıma koştuk, depremzedelerimize yalnız olmadıklarını göstermek için her türlü gayreti gösterdik, göstermeye devam ediyoruz.

Bölgenin en önemli sorunu olan kalıcı konutların inşası için çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), “El Verin Ev Yapalım” sloganıyla, “İş Dünyası Konut Seferberliği Kampanyası”na, Meclisimizin onayı ve Yönetim Kurulumuzun kararıyla 75 milyon TL destekle katıldık. Haziran sonuna kadar devam edecek kampanyada denizcilik camiamızın katkısının daha net görülebilmesi ve bir sinerji yaratabilmek amacıyla Halk Bankasında “İMEAK Deniz Ticaret Odası Deprem Bölgesi Kalıcı Konut Yapımı Yardım Hesabı” adı altında bir bağış hesabı açtık, üyelerimizden ve camiamızdan gelecek güçlü desteklerle yardım miktarını daha yukarılara çekeceğimize inanıyorum. İskenderun Şubemizin bulunduğu Hatay’ın Arsuz ilçesinde inşası planlanan konut ve dairelerin adedi, gelecek katkılarla şekillenecek.

Mayıs ayının tamamlanmasıyla birlikte ülkemizin odaklandığı önemli bir gündem maddesini geride bıraktık. Türkiye genelinde 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi,  akabinde 28 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi İkinci Tur Oylaması yüksek katılım oranıyla, Dünya demokrasilerine örnek gösterilebilecek bir olgunlukta başarıyla tamamlandı.

Milletimiz, demokrasiye olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha ortaya koydu, hür iradesini sandıklara yansıtarak kararını verdi. Seçim sonuçları neticesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha milletimizin teveccühünü alarak görevini 5 yıl daha sürdürmeye hak kazandı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyor, yeni dönemde sağlık ve başarılar diliyor, seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Cumhurbaşkanımızın takdir ve tensipleriyle kurulan yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne de başarılar diliyorum.

Türk iş dünyasının çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 79. Genel Kurulu da Mayıs ayının son günleri yapıldı. Genel Kurul’da, Birlik Başkanlığı seçiminin ardından Birlik Yönetim Kurulu, Konseyler ve Yüksek Disiplin Kurullarının asil ve yedek üyeliklerinin seçimleri gerçekleştirildi. Delegelerin oylarıyla 4 yıl süreyle yeniden Başkanlığa Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi.

Hakikaten Rifat Başkanımız hayatını Türk iş dünyasının gelişimi için adamış, aynı zamanda küresel iş dünyası kuruluşlarının tamamına yakınının yönetim kurullarında yer alarak, ülkemizi ve Türk girişimcisini başarıyla temsil eden bir Başkan… Türkiye denizcilik sektörünün çatı kuruluşu Deniz Ticaret Odası olarak sektörümüzün sorunlarının çözümü için yoğun çaba sarf ederken, Rifat Başkanımızın çok kıymetli katkı ve desteğini her zaman görüyoruz. Rifat Başkanımızı tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.

Bu süreçte ben de kendisinin Yönetim Kurulu’nda Odamızı temsilen yine Başkan Yardımcısı olarak görev alacağım. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de TOBB çatısı hem denizciliğimizin hem Türk iş dünyasının gelişimi ve ilerlemesi için çalışmalar yapmaya elimden geldiğince gayret edeceğim. Umarım Sayın Başkanımız ve Yönetim Kurulu ile başladığımız yeni dönemde muvaffak olur, ülkemiz, milletimiz, sektörümüz için faydalı ve hayırlı işler yaparız.

Yaz turizm sezonunun başlangıcı olarak kabul ettiğimiz Haziran ayına girdik. Yeni sezona da umut veren rezervasyon talepleri ile başladık. 2023 yılı turizm hedefleri kapsamında 60 Milyon turistin ülkemize gelmesi bekleniyor. Ülkemiz limanlarına gelmeyi planlayan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısının da yaklaşık 1,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.  Netice itibarıyla umutla başladığımız yeni turizm sezonunun beklentilerimizin üzerinde bir dolulukla geçmesini, üyelerimize bereket ve hayırlı kazançlar getirmesini temenni ediyorum.

1 Temmuz’da, denizlerimizdeki egemenlik haklarımızı geri aldığımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 97. yıldönümünü kutlayacağız. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tarihimize iz bırakan ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor,  tüm denizcilerin ve halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.

Kalın sağlıcakla…

Tamer KIRAN

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL