Ekonomi Güncel Gündem Röportaj

RÜYA PROJEDE SONA YAKLAŞILIYOR

S.S. Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi (YATEK) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akbaşoğlu, yat ve tekne İmalatçılarını bir araya getirip daha verimli üretim yapmalarını sağlayacak olan, Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’nde yapımı devam..

RÜYA PROJEDE SONA YAKLAŞILIYOR

S.S. Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi (YATEK) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akbaşoğlu, yat ve tekne İmalatçılarını bir araya getirip daha verimli üretim yapmalarını sağlayacak olan, Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’nde yapımı devam eden Yat ve Tekne İmalat Tesisi Projesi’ndeki son durumu Denizci Haber’e değerlendirdi.

Kooperatifinizin kuruluş amacı nedir ve şuan kaç üyeniz var?

Kooperatifimiz 2004 yılında Türkiye’de farklı noktalarda faaliyetlerini sürdüren yat ve tekne imalatçıları ile bunlara ait yan sanayi iş kollarını bünyesinde toplamak ve bunlara dair pazarlama, eğitim ve sosyal tesisleri de içeren toplu iş yeri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu çerçevesinde kurulmuştur.

Yaklaşık 20 yıllık bir emek ve maceranın sonunda projemizin 2024 yılında tamamlanmasını planlıyoruz.  Projemizin yatırım bedeli: 150 Milyon €, proje alanı: 1.200.000 m2 ‘dir.  98 adet farklı büyüklükte imalathaneler inşa ediyoruz ve yaklaşık 15.000 personel istihdam etmeyi planlıyoruz. Devletimiz tarafından büyük destek gören YATEK’in amacı;  hem Yat ve Tekne imalatçılarının alanlarında daha verimli üretim yapmalarını sağlamak, hem ülkemize döviz girdisini artırmak hem de iş istihdamı yaratmaktır.

Projenin yer tahsisi hariç tüm yatırımları yat ve tekne işine gönül vermiş üyelerimiz tarafından yapılmaktadır.

2004 yılında YATEK olarak yola çıktığımız bu rüya projenin gerçekleşmesine katkıda bulunmak ve bir parçası olmak bizim gurur kaynağımız olmuştur.

2024 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE İLK İMALATIMIZA BAŞLAYACAĞIZ

Genel olarak projenin son durumu nedir?

Benim rüya proje olarak adlandırdığım bu özel projede sona doğru yaklaşıyoruz. Tüm ekibimle gecemizi gündüzümüze katarak özverili bir çalışma ile bugünlere ulaştık. Gerekli tüm izinlerimizi ve belgelerimiz aldık, yaklaşık 5 milyon ton dolgu yaparak sahamızı görünür hale getirdik. Mekanik alt yapımız büyük oranda tamamlandı. Yolarımızın temel malzemesi olan asfaltı serdik. Parsel duvarlarımızın yüzde 30’dan fazlasını tamamladık. İdari binamızın inşaatı başladı. Kamunun istediği tüm şart ve yapılması gereken işleri tamamlayıp atölyelerimizi inşa edecek seviyeye ulaştık. Şuan firmalarımızın ruhsatlarını alıp inşaatlarını hızlıca yapmalarını bekliyoruz. Zamanımız çok kısıtlı ve değerli.  Hayırlısıyla bir yıl gibi kısa bir zamanda nasipse 2024 Haziran ayı itibariyle ilk imalatımıza başlayıp, İzmir’in mega yatlarını dünyaya tanıtmaya başlayacağız.

Üretim hattında hedefleriniz nedir?

Ürün gamımız 5- 125 m. Boylar arası tekneler olacak ve hem sahamızın büyüklüğü, hem organize sanayi prensibiyle yapılanmamız hem ihracatı yapılan tekne sayısı hem de döviz girdisi olarak Avrupa’nın en büyük yat tersanesi olacağız. Bu hedefimize beş yıl içerisinde ulaşacağımızı sanıyor ve azami gayretle çalışmayı planlıyorum. Ekibim çok güçlü, ufku açık ve yenilikçi. YATEK olarak burada yüksek performanslı, Türk karakterini yansıtan, inovasyon ödüllü, yüksek standartlara ve modern tasarıma sahip tekneler ve Kompakt süper yatlar üreteceğiz. Ciddi anlamda bir dünya markası olacağımızdan hiç şüphem yok ve kendini özel hissetmek isteyen deniz ve yat sevdalılarına hizmeti görev edindik. Avrupa’daki rakiplerine göre Türkiye’nin sektöre girişi çok yeni olsa da kısa bir sürede sektörde kendine önemli bir yer edinmiştir.  Üretilen yat sayılarına bakıldığında Türkiye İtalya ve Hollanda’nın ardından üçüncü sıradadır. Bizim amacımız; çok modern ve kaliteli tekneler üretip Türkiye’nin yat ihracatını kısa zamanda 500 milyon dolara ulaştırmaktır.

İZMİR’İN MEGA YATLARINI TÜM DÜNYAYA TANITACAĞIZ

YATEK logosunu denizlerde ne zaman görmeye başlayacağız?

Az önce de belirttiğim gibi Yaklaşık 20 yıllık bir çaba ve maceranın sonucu olarak imalat tesislerimizi  2024 Haziran ayından itibaren üreten bir bacasız fabrika olarak hizmete sokmayı planlıyoruz. İzmir’in mega yatlarını tüm dünyaya tanıtmaya başlayacağız.

Geçtiğimiz günlerde YATEK’in 19. Olağan Kongresi gerçekleştirildi ve güven tazeleyip yeniden yönetim kurulu başkanı seçildiniz. Kongre hakkındaki değerlendirmeniz nedir?

Mevcut yönetim kurulu başkanı olarak tek aday olarak girdiğim seçimlerde üyelerimizin teveccühü ile yeniden göreve seçildim.  Üyelerimize kongremize göstermiş oldukları yoğun katılımdan ve bana tekrar bu görevi verdikleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. Hep birlikte Çaltılıdere’deki bu rüya projeyi başarıya ulaştıracağız.

Emin AKBAŞOĞLU

YATEK Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL