Güncel Gündem Lojistik Sektörden

EKONOMİK KALKINMAYA DOĞRUDAN ETKİ

Küresel ekonomide ertelenmiş talebin karşılandığı pandemi sonrası süreç lojistik sektöründe de olumlu etki yarattı ancak enflasyon ve merkez bankalarının faiz artırımı kararı önceki yılın son çeyreğinde taleplerde yavaşlamaya neden oldu…

EKONOMİK KALKINMAYA DOĞRUDAN ETKİ

Küresel ekonomide ertelenmiş talebin karşılandığı pandemi sonrası süreç lojistik sektöründe de olumlu etki yarattı ancak enflasyon ve merkez bankalarının faiz artırımı kararı önceki yılın son çeyreğinde taleplerde yavaşlamaya neden oldu. 2023 için tüm dikkatler küresel ekonomideki negatif verileri takip ederek krizin boyutlarını tespit etme ve önlem alma noktasında yoğunlaştı. Global ekonomiyi etkileyen siyasi krizler, savaşlar, enerji fiyatlarındaki artış gibi gelişmeler aynı zamanda sektörümüzün hareket kabiliyetini ve maliyetleri en çok etkileyen konular arasında. Bu nedenle sektörümüz daha ihtiyatlı hareket ederek korumacı tedbirler aldı diyebiliriz.

Lojistik sektörü gayrisafi yurtiçi hasıladaki payı yüzde 12 olan muazzam büyüklükte bir sektör. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Dünya Bankası’nın hazırladığı lojistik performans endeksinde Türkiye’nin önemli mesafe kat ettiğini gördük. Ülkemiz 2018 yılında 47. sırada iken 2023 yılında 38. Sıraya yükseldi. Bu yükseliş ülkemizde sunulan uçtan uca lojistik hizmetlerin kalitesinde önemli ilerleme kaydedildiğini gösteriyor.

Sektör olarak bir yandan küresel ekonomideki seyri takip ederken diğer yandan da sektörümüzün önündeki fırsatların değerlendirilmesi için mesai harcıyoruz. Hizmet ihracatının önemli bir kalemi olan taşımacılık sektörü gerekli altyapı yatırımları ve sektörel teşviklerle desteklenirse ve söz konusu teşviklerden sektörümüzün büyük çoğunluğunu oluşturan orta ve küçük ölçekli işletmelerin faydalanmasının mümkün kılınmasıyla 2023’ün özellikle ikinci yarısında daha iyi sonuçlar alınabilir.

T.C. Ticaret Bakanlığı Ekonomik Görünüm 2023 Mart raporunda aktarılan TCMB verilerine göre; Türkiye’nin taşımacılık gelirleri 2022 yıllında bir önceki yıla oranla yüzde 50,3 oranında arttı. Bu durum sektörümüzün ekonomideki artış gösteren payının önemini gözler önüne sermektedir.

Uluslararası lojistik faaliyetlerin uluslararası mal ticaretinde ve özellikle ihracatta taşıdığı önemle ekonomik kalkınmayı doğrudan etkileyen unsurların başında geldiğini söyleyebiliriz. Küresel pazar ekseninde karşılaştırmalı bir üstünlüğün görülebilmesi için ülkemizin rekabet gücü kazanması gerekmektedir.

Türkiye, lojistik sektöründe aldığı aksiyonlarla transit taşımacılık merkezi olmayı hedeflemelidir. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ile canlanan Orta Koridor, Türkiye’nin bu noktada önemini daha da artırmıştır. Önemli fırsatların başında sektörümüzde sunulan hizmetlerin çeşitliliği geliyor. Ukrayna krizinde ülkemizin de içerisinde bulunduğu Orta Koridora kayan yük trafiğinde ülkemiz sektörümüzün sunduğu hizmet çeşitliliği sayesinde önemli bir rol üstlendi. 2022 yılında Orta Koridordaki yük hacmi yaklaşık yüzde 40 oranında arttı. Limanlarımız, taşıma filomuz ve depolarımızla birlikte bu transit yük hacmi ülkemiz üzerinden taşındı.

Transit taşımacılık bir fırsat olarak önümüzde dururken bu rota üzerinde gelişime açık birçok alan bulunuyor. Orta koridor üzerinde gümrük geçişlerinin dijitalleşmesi ve transit geçişin liberalleştirilmesi bu rotada transit sürenin azaltılmasına katkı sağlayacak önemli bir unsur olacak.

Yeni pazarlara erişimi kolaylaştıracak uluslararası ulaştırma ve lojistik koridorlara erişimin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi; üretim sektörlerimizde farklı ürün gruplarının gereksinimleri dikkate alınarak ulaştırma ve lojistik hizmetlerin daha rekabetçi hizmetler sunabilecek şekilde güçlendirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan içinde bulunduğumuz yılın ilk üççeyreğinde limanlarımızda elleçlenen konteyner hacmi yaklaşık yüzde 10 oranında azaldı. Elleçlenen transit konteyner hacminde de düşüş olduğunu biliyoruz. Küresel resesyonun bu hacimsel değişim üzerinde etkisi olduğunu söylemek mümkün.

Ulaştırma ve lojistikte küresel boyutta rekabetçi olabilmek için lojistiğin hemen her alanında güçlendirici adımlar atılması gerekmektedir. Kamu idareleri nezdinde sektörümüz için beklenti ve önerilerimizi birçok vesileyle dile getirdik. Türkiye’nin lojistikte yakaladığı konjonktürel avantajı sürdürebilmesi için önerilerimizin katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD

AYŞEM ULUSOY / Yönetim Kurulu Başkanı

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL