Yazarlar

Lojistik sektöründe kadınlar, genç nesillere rol model olacak

Aslı Malay Tuncer: “Kadınların doğasında var olan lojistik yeteneklerini sektörde kullanmasının olanaklarını yaratmak için UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nu oluşturduk” UTİKAD çalışma grupları ile yıllardır sektördeki güncel konuları takip ediyor…

Aslı Malay Tuncer: “Kadınların doğasında var olan lojistik yeteneklerini sektörde kullanmasının olanaklarını yaratmak için UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nu oluşturduk”

UTİKAD çalışma grupları ile yıllardır sektördeki güncel konuları takip ediyor. 2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığa gelmesiyle birlikte çalışma gruplarının yanı sıra odak gruplarının da devreye alınması kararlaştırıldı. Odak gruplarında daha çok proje bazlı ve dönemsel çalışmaların hayata geçirilmesi hedeflendi. Bu odak gruplarından bir tanesi de Kadın Lojistikçiler Odak Grubu oldu.

Lojistik sektöründe günden güne artan ve etkisini göstermeye başlayan kadın çalışanlardan dolayı sektörün erkek egemen algısını da kırmak amacıyla UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden kurulan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu, kurulduğu 2021 yılının sonundan itibaren aktif olarak çalışmaya devam ediyor.

Odak grubumuzda bulunan 139 üyemizle birlikte başarılı işlere imza attığımızı düşünüyoruz, bu çalışmalarımızı yeni dönemimizde de devam ettireceğiz. Ayşem Ulusoy’dan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu koordinatörlüğünü devraldığım bu sene itibarıyla da şimdiden yol haritamızı belirledik. Neler yapacağımızı, hangi adımları atacağımızı, hangi çalışmalara ağırlık vereceğimizi tespit ettik. Bu yıl içerisinde tüm bu faaliyetlerimize yakından tanıklık etme imkanı da bulacaksınız.

Peki bu zamana kadar bu grubumuz neler yaptı diye kısaca sizlere sunacak olursak, 2022 yılına geri dönmemiz gerekecek. 2022 yılı başında çalışmalarına hızla başlayan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nda özellikle geçmiş dönem başkanımız Ayşem Ulusoy “Hava Kargo Sektöründe Kadın”, “Lojistikte Kadın Olmak” gibi çalışma hayatında kadını merkeze alan temadaki birçok oturuma ve webinara konuşmacı olarak katıldı. Sektördeki kadın gücünü ve sektöre getirdiği farklılıkları katılımcılarla paylaştı aynı zamanda yeni nesil lojistisyenlere de bu bilinci yerleştirmeye çalıştı.

2022 yılındaki en önemli projelerden biri Mentor-Mentee Projesi idi. İstanbul Üniversitesi ile UTİKAD’ın yaptığı protokolle 15 kız öğrenci staj dönemleri boyunca UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Üyesi üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici ile eşleşti. Sektörün önde gelen büyük lojistik firmalarında yöneticilerle birebir çalışma imkanı bulan öğrenciler sektörü ve çalışma hayatını yakından deneyimleme fırsatı buldu. Bu öğrencilerimizden bazıları şirketlerde çalışmaya devam ediyor.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Üyeleri, sahaya da indi. Lojistik sektörünün her alanında ve kademesinde olabileceklerini gösteren grup üyeleri Turkish Cargo’nun SamrtIST Tesisi’ne ve İzmir’de Socar ile TceEge Limanlarına saha ziyaretleri gerçekleştirdi. Operasyonel süreçleri yerinde gözlemledi.

2022 yılını önemli farkındalıklara imza atarak tamamlayan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu ne yazık ki 2023 senesinde keyifli çalışmalarına ara vermek durumunda kaldı. 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketinde elimizden ne geliyorsa fazlasıyla yapmaya çalıştık. Kurduğumuz Whatsapp grubunda anlık olarak iletişim sağladık, ihtiyaç tespitlerini yaptık ve yardım malzemelerinin toplanmasında koordinasyonu sağladık.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Üyesi Dilek Gençoğlu’nun Hatay Samandağ ve Hatay Merkez’de kurduğu seyyar mutfağa grup üyelerinin verdiği destek ile bir yıl boyunca deprem bölgesindeki vatandaşlarımız için sıcak yemek servisi yapıldı.

Büyükçekmece Belediyesi’nin organize ettiği 8 Mart etkinliği kapsamında 500 depremzede kadınla bir araya geldik ve UTİKAD üyelerinin temin ettiği yardımları kendilerine ulaştırdık. Aynı şekilde bu sefer İzmir’e yerleşen depremzedelerle bir araya geldik ve onlara da topladığımız yardımları ilettik. Bu zorlu zamanda sadece iş anlamında değil insani olarak da yardımlarımızı sürdürmeye çalıştık. Bölgenin ve bölge halkının en kısa sürede toparlanabilmesi için mümkün olduğunca her imkanı kullanmak için uğraştık. Tabii ki daha yapmamız gereken çok şey olduğunun da farkındayız.

Geçtiğimiz 23 Nisan’da depremzede çocuklarımızı unutmadık ve onlara en azından güzel bir anı olarak hatırlayabilecekleri bir gün yaşatmak için İstanbul’daki Dernek ofisimizde 13 depremzede çocuğumuzu ağırladık. Onlarla birlikte oyunlar oynadık, eğlendik, hediyelerimizi paylaştık.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2023 yılında başladığı önemli çalışmalardan biri de Kadın Etki Raporu için yaptığı hazırlıklardı. Kadının lojistik sektöründeki etkisini ortaya koymayı amaçlayan bu rapor için bir anket çalışması yapıldı. Anket çalışmasının sonuçlarına göre hazırlanacak rapor ile sektördeki kadın çalışanlara yönelik olumlu-olumsuz algıların tespitini yaparak bu raporu basın ve ilgili kamu idaresi birimleriyle paylaşmayı düşünüyoruz. Bu sene üzerinde duracağımız konulardan bir tanesi de kesinlikle bu çalışma olacak.

Sektörde kadın girişiminin artmasını hem yönetici hem de şirket sahibi olarak kadının yer almasını tabii ki destekliyoruz. Kadınlar biraz da doğası gereği lojistiği aslında hayatlarının her alanında zaten uyguluyorlar. Dolayısıyla bu yeteneklerini işe aktarmaları da çok zor olmuyor. Doğru adımlarla ve azimli bir çalışma disipliniyle birçok kadın çalışanın genç nesiller için ileride önemli bir rol model olacağını düşünüyoruz.

Bu yazıyı paylaşın

Aslı Malay Tuncer

FMS (Fr. Meyer’sSohn) Lojistik Ltd. Sti
Ege ve Akdeniz Bölge Müdürü

Tüm Yazıları

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL