Güncel Gündem

TRX Marine ile Lyon Nehirlerinde Yeşil Dönüşüm

Denizcilik sektörünün genç ve dinamik oyuncularından biri olan TRX Marine, son teknolojiye sahip çevreci gemileriyle adından sıkça söz ettiriyor. Geçtiğimiz günlerde, firmanın Yalova Altınova tesislerinde tamamlanan NB102 proje numaralı ve..

TRX Marine ile Lyon Nehirlerinde Yeşil Dönüşüm

Denizcilik sektörünün genç ve dinamik oyuncularından biri olan TRX Marine, son teknolojiye sahip çevreci gemileriyle adından sıkça söz ettiriyor. Geçtiğimiz günlerde, firmanın Yalova Altınova tesislerinde tamamlanan NB102 proje numaralı ve EVOLİ isimli nehir tipi, elektrikli kargo gemisi Fransa’nın gözde firmalarından ECOFLUV’a teslim edildi.

27 metre uzunluğundaki ve 7,5 metre genişliğindeki EVOLİ, sadece 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. CT Arco Marine tasarımıyla inşa edilen gemi, BV standartlarına uygun olarak üretildi. 2 adet 130kW Transfluid elektrik motoru ve 2 adet 110kW’lık John Deere jeneratör ile donatılan hibrit gemi, çevre dostu bir yaklaşım sunuyor. Üstü 35 adet güneş paneli ile kaplı olan EVOLİ, seyrüsefer sistemlerini güneş enerjisiyle çalıştırıyor. Bataryalarından aldığı güç ile de yol alarak çevreye duyarlı operasyon gerçekleştirebiliyor.

EVOLİ sadece çevre dostu teknolojilerle sınırlı kalmıyor; gemide farklı yüklerin elleçlenmesi için özel olarak tasarlanmış sistemler de mevcut. Geliştirilen çamur pompası sistemi sayesinde, atıkları karadaki tesislerden veya diğer gemilerden alarak arıtma tesislerine taşıyabiliyor. Ayrıca, elleçleme işlemlerini kolaylaştırmak için güverte kreyni ve forklift gibi ekipmanlar da gemide bulunuyor.

EVOLİ, başarılı seyir testlerinin ardından Haydarpaşa Limanı’ndan yüklenerek Fransa’nın Fos-Sur-Mer limanına ulaştı ve oradan kendi motoruyla Rhöne nehri üzerinden Lyon’a hareket etti. Bu noktada, Lyon’un ilk hibrit nehir tipi kargo gemisi olan EVOLİ’nin büyük bir taşımacılık projesinin merkezinde yer alması planlanıyor. Lyon, 2026’ya kadar taşımacılığı tamamen çevre dostu hale getirme hedefi doğrultusunda önemli adımlar atıyor ve EVOLİ gibi çevre dostu gemiler bu hedefe ulaşmada kilit bir önem taşıyor.

Projenin önemini vurgulamak adına, Port De Lyon’da bir tören düzenlendi. Lyon’dan ve Avrupa Birliği’nden önemli isimlerin katıldığı törende, projenin çevre ve Lyon şehri için taşıdığı değer üzerine konuşmalar yapıldı. ECOFLUV’un Genel Müdürü Dario Marcuit, TRX Marine firmasına bu önemli projenin bir parçası olan EVOLİ gemisinin inşasındaki katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

TRX Marine, sadece denizlerin değil, aynı zamanda çevrenin korunması ve taşımacılık sektörünün dönüşümü için de önemli bir rol oynamaya devam ediyor. EVOLİ gibi projelerle, geleceğin yeşil denizciliğine ve çevreci taşımacılığa katkı sağlamaya kararlı bir şekilde ticari hayatına devam ediyor.

Firma Hakkında: 2020 yılında Kocaeli Körfez bölgesinde faaliyete geçen TRX Gemi İnşa ve Denizcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. gemi inşalarını Yalova Altınova tesislerinde sürdürmektedir. 40 metre altı teknolojik gemi üretimine odaklanan firma Norveç, Fransa ve Kanada ülkelerine katma değeri yüksek teknolojik gemi inşaatlarını sürdürmektedir.

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL