Güncel Gündem Sektörden

Bodrum’da Yat İmalatı

Bodrum’da yat yapımı çok eskilere dayanmakta ve yaklaşık 2500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Mısırlı firavunlara gemi yapan Karyalılar ve Dorların denizcilik geleneklerini antik Bodrum Halikarnasos’ta sürdürmüş oldukları bilinmektedir. Karya Kraliçesi..

Bodrum’da Yat İmalatı

Bodrum’da yat yapımı çok eskilere dayanmakta ve yaklaşık 2500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Mısırlı firavunlara gemi yapan Karyalılar ve Dorların denizcilik geleneklerini antik Bodrum Halikarnasos’ta sürdürmüş oldukları bilinmektedir. Karya Kraliçesi Artemis, M.Ö. 480 yılında Salamis Savaşı’nda kendi savaş gemilerinin komutanlığını yapmıştır. İnanışa göre bu gemiler Halikarnasos ve yakınlarında inşa edilmiştir.

Son kayıtlara göre, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Bodrumlu gemi yapımcıları Osmanlı Donanması’na gemi yapmışlardır. Ayrıca yaklaşık 30 metre uzunluğunda birçok teknenin (bunlardan bir tanesinin 80 topla donatılmış olduğu söylenmektedir.) ve kalyonun 19. yüzyılın ilk yarısında burada inşa edilmiş olduğuna dair belgeler vardır.

Geleneksel ahşap yatlar (guletler), 1960’lı yılların başlarında Bodrum’da inşa edilmeye başlanmış, ilk başlarda balıkçılık, taşımacılık ve günümüzde turizmin gözbebeği Mavi Yolculukta kullanılmaya başlanmış özgün teknelerdir. Tamamen usta yapısı, el isi olan guletlerin gövdeleri ve iç bölmeleri genellikle çam, kestane ve maun gibi ağaçların kerestesinden inşa edilir. Günümüz insanının çağdaş gereksinimlerine göre son yıllarda yeniden tasarlanan guletler, farklı büyüklüklerde, farklı standartlarda ve farklı yolcu kapasitesine sahiptir. Hepsinde konforlu kamaralar, duş, tuvalet, salon, güneşlenme alanları bulunmaktadır.

Geleneksel üretimle çağdaş denizciliğin buluştuğu nokta Bodrum’dur…

Bodrum tersanelerinde boyları 50 metreye kadar ulaşan tekneler üretilmektedir. Önceleri geleneksel metotla kesme postalı, armuzlu çam kaplamalı olarak imal edilmekte olan tekneler artık çoğunlukla lamine sistemle yapılmaktadır. Geleneksel üretimle çağdaş denizciliğin buluştuğu nokta Bodrum’dur. Özel siparişlerle imal edilen ve yurtdışından tasarım ödüllü Bodrum Guletleri, Avustralya’dan Hırvatistan’a, Karayip Adaları’ndan İspanya, İtalya, Fransa’ya kadar dünyanın pek çok kıyısında yelken açmaktadır.

Yat imalatında İçmeler Bölgesi mevcut durumu

Bölgede ihracata yönelik özel ve ticari yat imalatı 60’lı yılların başında başlamıştır.

Yat inşa ve tamir-bakımı yapılan bölgemiz, iş hacmi her geçen yıl artan sektörün talebine cevap vermektedir. Bölgenin fiziki şartları genişlemeye engel olduğu için, farklı ve genişlemeye açık bir bölgede ilgili üretim ve hizmetin yapılması dış ticaretten daha fazla pay almamız için bir gereklilik olmuştur.

2023 yılında yapımı tamamlanıp açılan Milas/Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri bu sorunu ortadan kaldıracak bir projedir. 275.000 m2, aynı anda 1.500 adet çekek yapılmış tekneyi barındırabilen kapasiteye sahip proje gerçekleşmiş, iç pazar ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra Akdeniz çanağındaki pazardan da ciddi bir pay almaya başlamıştır.

Sonuç olarak Bodrum tersaneleri, üretimde ve bakım-onarımda, gerek tecrübesi ile gerekse teknik imkânları ile her türlü ihtiyaca cevap verebilecek kapasitededir. Bütün donatanlarımızı, yatlarının yapısı ne olursa olsun her türlü hizmet için tersanelerimize bekliyoruz.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun…

Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızın 98. yılını kutlamaktayız. Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu daha az zamanda başarmalıyız” hedefinin ülkece idrak edilmesi ve bu hedefe sağlam adımlarla ilerlenmesinde öncelikle biz denizcilere görev düştüğü bilinci içinde ilerliyoruz.

Orhan DİNÇ

İMEAK DTO BODRUM ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL