“Stratejik olarak çok önemli ve eşsiz coğrafik konumumuzu taçlandıran mavi vatan olgusuna temel oluşturan, üç tarafımızı kaplayan denizlerimizde; özgürce yük ve yolcu taşınması, kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin Türk vatandaşları ve..
“Stratejik olarak çok önemli ve eşsiz coğrafik konumumuzu taçlandıran mavi vatan olgusuna temel oluşturan, üç tarafımızı kaplayan denizlerimizde; özgürce yük ve yolcu taşınması, kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin Türk vatandaşları ve Türk bayraklı gemilerle yapılmasını sağlayan ve Türkleri “Denizci Millet Denizci Ülke” hedefine ulaşmadaki en büyük engeli ortadan kaldıran 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun.
Yabancılara hak olarak verilen kapitülasyon kıskacından Lozan Anlaşması ile kurtulan ve karadaki büyük muharebeden sonra denizlerdeki büyük egemenlik savaşını kazanmamız anlamına gelen kabotaj hakkı çok önemli bir değerdir. Bunu sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyoruz.
1 Temmuz 1926 yılında devreye giren Kabotaj haklarımız sayesinde denizciliğimizin önü açılarak gelişimini her geçen yıl arttırarak devam etmiştir. Türkiye, denizcilik sektörünün en önemli ülkelerinden biri haline gelmiştir. Ülkemizin de içinde olduğu ve bize çok yakın coğrafyalarda devam eden savaşlar denizin kontrolünün ne kadar önemli olduğunu bizlere tekrardan hatırlattı. Ticari hayatın temelini oluşturan denizciliğin tüm halkların sosyal hayatlarına direkt etkisini gördüğümüz şu günlerde denizde millileşme hareketinin önemi bir kere daha ortaya çıkmıştır.
Süveyş Kanalı geçişlerinde yaşanan ve devam eden sorunlar ile bunun etkisiyle oluşan nakliye fiyatlarındaki artış ve transit sürelerdeki ciddi uzamaların ticaretteki olumsuz etkileri hala devam etmektedir. Genel duruma ve gidişata bakıldığında 2024 yılını bu problemlerle geçireceğimizi görüyorum. Bu anlamda ‘Yurtta barış dünyada barış’ sözünün önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Globalleşen dünyada başka bir karada olan savaşın bizleri de etkilediği net olarak görülmektedir.
Denizciliği bekleyen büyük değişimlerden bir tanesi de sektörü sürdürülebilir bir hale getirmek olacaktır. Dünya ticaretinin en önemli faktörlerinden biri olan sektörümüz, karbon salınımlarında sağlanacak azalma ile denizleri korumak, limanlardaki operasyonlarda “yeşil liman” konseptine geçerek tüm sektörde entegre bir eko sistemle daha yaşanabilir ve geleceğe bırakılabilir bir dünya hedeflemelidir. Bu doğrultuda yakıt ve enerji verimliliği konusunda IMO’da alınan kararlara bağlı olarak değişim başlamıştır ve hızlanarak devam edecektir.
Bununla beraber tüm su üstündeki taşıtlarda atık yönetiminin en verimli şekilde planlanması, deniz canlılarının yaşam alanlarının korunarak doğal dengelerinin bozulmaması, tüm bunları destekleyen yasal düzenlemeler ile birlikte denizi öğretmek ve bunun önemi anlayan ve farkında olan bir toplum yaratmak ana hedeflerimizden olmalıdır.
Denizcilik sektöründe sürdürülebilirlik hem ekonomik hem de çevresel açıdan uzun vadeli hedefler için önemlidir. Gelecek nesillerimizin de denizlerden faydalanabilmesi ve ekmeğini kazanabilmesi için sürdürülebilir bir denizcilik anlayışının benimsenmesi ve hedeflenmesi geldiğimiz bu noktada alternatifi olmaması gereken bir süreç haline gelmiştir.
Dünyamız ekonomik ve sosyal açıdan zorlu bir periyoddan geçerken kendi özelimizde Aliağa limanlar bölgesine baktığımızda 2023 yılında elde ettiğimiz elleçlemede Türkiye liderliğimiz perçinlenerek devam etmektedir. Bu olumlu ve istikrarlı tablo 2024 yılını da lider olarak tamamlayacağımızı gösteriyor. Geçen yıl ile 2024’ün Ocak-Mayıs dönemleri karşılaştırıldığında Aliağa net ton elleçlemede % 10,04 artış ile 37.030.549 tona ulaşmıştır. Kocaeli limanlar bölgesi ile aramızdaki fark 1,5 milyon tonu bulmuştur. Bölgemizde olan limanların rıhtım ve ekipman yatırımları, arka plandaki depo, antrepo gibi yatırımların dışında altyapının düzenlenmesi ve verimliliğin artışına yönelik çalışmalar elleçlemede talep edilir bölge olma durumumuzu sürekli kılacaktır. Yukarıda belirttiğim dönem içerisinde gelen gemi adedimiz geçen yıla oranlandığında % 5 azalış ile 2550 olarak gerçekleşmiştir. Gemi adedindeki küçük azalışa rağmen elleçlememizin artışının en önemli verilerinden biri konteyner limanlarımızda oluşan ve yeni bir transit merkez bölgesi olma yolunda önemli veriler sunan konteyner elleçleme adetlerimiz olmuştur. 2023 yılı Ocak – Mayıs üç adet konteyner limanımızda elleçleme; 649.860 TEU’dan % 33,56 artış ile 868.003 TEU rakamına gelmiştir. Bu artış trendi devam ederek Aliağa’yı uzun zaman sonra Türkiye’de konteyner elleçlemede ilk üç içine sokacaktır. Bizde şube olarak özellikle transit konteyner trafiğinin daha verimli halde yönetilebilmesi için hem özel liman işletmelerimiz ile hem de tüm devlet kurumlarımızda çok sıkı bir ilişki içerisindeyiz. Bu artışın hem devletimize hem de istihdam açısından memleketimize katkıda bulunacağına inanıyorum.
Ne yazık ki mevsim değişikliklerinden kaynaklı olarak havalar giderek ısınıyor ve kış sezonu diye adlandırdığımız ayları bahar havasında geçiriyoruz. Bu durumun birçok negatif etkisi olsa da pozitif etkilerinden biri denizin kullanımının çok ciddi şekilde artmış olmasıdır. Pandeminin getirdiği alternatif yaşam biçimleri hem bireysel tekne sahipliliğini hem de deniz üstünde tatil veya günü denizin üstünde geçirme trendini popüler hale getirmiştir. Eşsiz güzellikteki tabiatımız ve doğal koylarımız deniz turizminin genel turizmden aldığı payı sürekli arttırır hale getirmiştir. Gelinen noktada deniz turizm gelirlerimizin bu yıl 15 milyar USD’ye dayanacağını görüyoruz. Bu büyüklükteki bir ekonomide Kuzey Ege bölgesinin pastadan bir pay aldığını ve bu payı hızlı bir şekilde arttığını görüyoruz.
Kapı vizesi açılan Yunanistan adalarından biri olan Midilli sorumluluk sahamızdaki Ayvalık ilçemize çok büyük hareket getirmiştir. Geçen yıllardaki yolcu adetlerine kapılar açıldıktan çok kısa bir süre sonra erişen Ayvalık bu yılı rekor düzeyde bir hareketle kapatacaktır. Ayvalık’ta bulunan üyelerimiz de bu hareketliliği öngörerek gerekli alt yapı çalışmalarına ek olarak ilave gemi yatırımı yapmışlardır. Bu hareketliliğin herkese hayırlı olmasını dilerim. Uzan zamandır takip ettiğimiz ve artık inşaat aşamasına gelen Aliağa – Midilli hattı ise en kısa zaman süreci içerisinde aktif olacağını öngörüyoruz. Bu projenin devreye girmesi ile Aliağa’da ekonomik ve sosyal yaşamda hareketlilik yaşanacaktır.
Bölgemizdeki yat adedi ise her yıl artışla devam ediyor. Uzun zamandır tam dolulukla servis veren Ayvalık SETUR marinamız ilave yatırım çalışmalarını tamamlamış ve yat limanının arka planda inşaatı başlamıştır. Bununla beraber 230’u denizde ve 100’ü karada olmak üzere 330 yat bağlama kapasitesine sahip ve aynı zamanda sosyal bir yaşam merkezi olarak inşa edilen Yeni Foça’daki Yat Limanı arka alanlarıyla birlikte çalışmaya başlamış ve o da tam doluluk oranına gelmiştir. Bu artan talep yeni projelere ve yeni yatırımcılara bir pencere açmıştır. Bölgemizde, Aliağa körfezi içerisinde yaklaşık 200 yatlık yeni marinanın gerekli izinleri alınıp inşaat aşamasına geçecektir. Bakanlığımızın Dikili ve Şakran için de yat limanı proje çalışmalarını devam ettirerek öncelikle olarak devreye sokacağına inanıyorum.
Tüm camiamızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı tekrardan kutlar, turizm sezonun tüm üyelerimize, deniz emekçilerine bol kazanç ve hayırlar getirmesini diliyorum.”
Adem ŞİMŞEK
İMEAK DTO ALİAĞA ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI