Güncel Gündem Röportaj

Seda Gültekin: “Bu Proje Yalnızca Bir Eğitim Modeli Değil, Sektörde Ezber Bozan Bir Dönüşüm”

Seda Gültekin: “Bu Proje Yalnızca Bir Eğitim Modeli Değil, Sektörde Ezber Bozan Bir Dönüşüm”

UND Kadın TIR Sürücü Akademisi, lojistik sektöründe kadın istihdamına yönelik en kapsamlı ve yenilikçi projelerden biri olarak dikkat çekiyor. UND Eğitim Merkezi’nin Müdürü Seda Gültekin, bu yolculuğu büyük bir gurur ve memnuniyetle anlatıyor.

Bu projeyi sizin için özel kılan nedir?
UND Kadın TIR Sürücü Akademisi benim için sadece bir eğitim modeli değil; yıllardır sektörde konuşulan ama hayata geçirilmesi cesaret isteyen bir hayalin gerçeğe dönüşmesi. UND Kadın Çalışma Grubu’nun organizasyonunda, UND ve işbirliği kuruluşlarımızın kollektif çabasıyla başlayan bu süreçte, UND Eğitim Merkezi olarak böylesine öncü bir projenin merkezinde yer almaktan büyük bir kıvanç duyuyorum.

Eğitim modeli nasıl şekillendi?
Biz bu projeyi masa başında değil, tamamen sektörün sahadaki gerçek ihtiyaçlarını dinleyerek kurguladık. ‘Kalifiye şoför’ tanımını yeniden ele aldık. Sadece araç kullanabilen değil; güvenliği, çevre duyarlılığını, teknolojiyi, evrak süreçlerini ve operasyonel disiplini bilen profesyoneller yetiştirmeyi hedefledik. İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile yaptığımız iş birliği sayesinde 100 saatlik bu eğitim modeli, üniversite onaylı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştu. Diğer yandan, Eğitim programının en önemli avantajlarından biri, programı başarıyla tamamlayan kadın sürücülerin UND üyesi firmalarda doğrudan istihdam edilmesi ve İstanbul Üniversitesi onaylı sertifika almaya hak kazanmasıdır.

Kadın adayların sürece yaklaşımı nasıldı?
Türkiye’nin dört bir yanından gelen adaylarımızın motivasyonu gerçekten etkileyiciydi. Bu mesleği bir ‘iş’ değil, bir ‘kariyer’ olarak görüyorlar. Sahada, direksiyon başında gösterdikleri özgüven ve disiplin bize doğru bir iş yaptığımızı her gün yeniden hissettirdi. İlk 10 mezunumuzu verirken hepimiz büyük bir gurur yaşadık. İstanbul, Ankara, Karaman, Çankırı, Antalya, Mersin, Denizli ve İzmir başta olmak üzere birçok ilden katılım sağlanan programda adaylar; sürüş becerilerinin yanı sıra güvenlik, teknoloji, çevre duyarlılığı ve profesyonel taşımacılık alanlarında kapsamlı bir eğitim aldılar.

Kamu kurumlarının desteğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu projenin bu kadar güçlü ilerleyebilmesinin en önemli nedenlerinden biri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR’un verdiği samimi destek. Sayın Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu’nun 30 Kasım Dünya Şoförler Günü’nde UND Dernek Merkezinde davetimize icabet ederek, kadın sürücülerle bir araya gelmesi ve ardından gelen mevzuat düzenlemeleri, bu projenin sadece bir eğitim değil, bir kamu politikası desteği kazandığını da gösteriyor.

UND Eğitim Merkezi’nin bu projedeki rolü ne oldu?
UND Eğitim Merkezi olarak biz, 2001 yılından bu yana sahip olduğumuz kurumsal hafızayı, kalite belgelerimizi ve IRU tarafından akredite edilen tek eğitim merkezi olmanın sorumluluğunu bu projeye yansıttık. Eğitim içeriklerinden saha uygulamalarına, sınav süreçlerinden istihdama kadar her adımı titizlikle planladık. Mezunlarımızın UND üyesi firmalarda istihdam edilmesi, bizim için en büyük başarı göstergesi.

Gelecek için hedefiniz nedir?
En büyük hedefimiz, bu modeli büyütmek ve kalıcı hâle getirmek. Kadın sürücüler artık bu sektörün ‘istisnası’ değil, doğal bir parçası olmalı. Bakanlıklarımızın desteğiyle, İŞKUR ve İÜSEM işbirliğinde, UND Kadın Tır Sürücü Akademisi, hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek bir model olmaya devam edecektir. Bu yolculuğun bir parçası olmak benim için tarifsiz bir mutluluk.

Bu noktada projeye emek verenlere bir mesajınız var mı?
Projenin her aşamasında güçlü desteğini hissettiğimiz, sektör adına böylesine stratejik bir çalışmaya sahip çıkan UND Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Şerafettin Aras’a ve kıymetli Yönetim Kurulu ekibine şükranlarımı sunuyorum. Sürecin planlama, koordinasyon ve uygulama aşamalarında desteklerini hissettiğimiz UND İcra Kurulu Başkanı Sayın Alper Özel’e de ayrıca teşekkür ediyorum.
Bu proje hiçbir zaman tek bir kişinin başarısı olmadı, son derece kollektif bir çabanın ürünü oldu. Öncelikle, UND Kadın TIR Sürücü Akademisi fikrinin hayata geçmesinde öncü olan, vizyonu ve cesaretiyle bu süreci başlatan UND Kadın Çalışma Grubu ilk dönem Başkanı Sayın Elif Nuhoğlu’na özellikle teşekkür etmek isterim. Kendisi bu projeye inanarak yolun açılmasını sağladı. Projenin devamlılığında da birlikte çalışmalara devam ediyoruz.
Eğitimin akademik zemine oturtulması ve üniversite onaylı, sürdürülebilir bir modele dönüşmesinde çok kıymetli katkıları bulunan İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi koordinatörü Sayın Prof. Dr. Ebru Demirci’ye gönülden teşekkür etmek isterim. Akademik bakış açısı ve titiz koordinasyonu, bu programın kalitesini ve güvenilirliğini güçlendirmiştir.
Bununla birlikte, UND Kadın Çalışma Grubu’nun tüm değerli üyeleri, bu projenin fikir aşamasından, aday mülakatlarına, saha eğitimleri sırasında kullanılan araç ve ekipman desteğine kadar her noktada büyük bir özveriyle yaklaşım sergilediler. Her biri, bu akademinin bugünlere gelmesinde emeği olan çok kıymetli yol arkadaşlarımızdır.
Saha eğitimleri kapsamında seferber olan Autodrom ekibimize ve gönüllü olarak lastik güvenliği ve doğru kullanımına yönelik teknik eğitimler veren Prometeon firması yetkililerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
UND Eğitim Merkezi olarak bizler, böylesine güçlü bir ekip, kurumlar arası iş birliği ve ortak vizyonla çalışmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduk. Bu proje sayesinde yalnızca kadın sürücüler yetiştirmedik; sektörde bakış açısını değiştiren, ilham veren ve sürdürülebilir bir model ortaya koyduk. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum.

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL