Ekonomi Güncel Gündem Sektörden

Aliağa’da ‘Transit yakıt ikmal’ dönemi başladı

İMEAK DTO Aliağa Şubesi Mart ayı meclis toplantısında transit gemilere yakıt ikmal projesinin onaylandığının müjdesini veren Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek  “Ülkemize ve Aliağa’mıza ekonomik anlamda büyük döviz girdisi sağlayacak..

Aliağa’da ‘Transit yakıt ikmal’ dönemi başladı

İMEAK DTO Aliağa Şubesi Mart ayı meclis toplantısında transit gemilere yakıt ikmal projesinin onaylandığının müjdesini veren Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek  “Ülkemize ve Aliağa’mıza ekonomik anlamda büyük döviz girdisi sağlayacak ve cari açığımızın kapanmasına yardımcı olacak bu güzel projeyi hayata geçirmemizde bizlere destek olan başta başkanımız Sayın Tamer Kıran’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi mart ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkan Yardımcısı Tarkan Avcı başkanlığında; Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve şube meclis üyelerinin katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleştirildi. Toplantının gündeminde transit yakıt ikmal ve Ocak ayı Aliağa Limanları ve Türkiye genelinde gerçekleşen yük ve konteyner istatistikleri yer aldı.

İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve Şube Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleştirilen meclis toplantısında geçen ayın toplantı zabıtları onaylandı. Ocak ayı mizanları onaya sunuldu, oy birliğiyle onaylandı.

Şubat ayı faaliyet raporunun da video konferansa katılan üyelerle paylaşıldığı İMEAK DTO Aliağa Şubesi Olağan Meclis Toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek’in konuşmasıyla devam etti.

“İlk transit yakıt ikmal işlemi gerçekleşti”

16 Şubat 2022 tarihli Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nden gelen resmi yazıya istinaden transit gemilere yakıt, kumanya ve personel değişim hizmeti için onay alındığının müjdesini vererek konuşmasına başlayan başkan Adem Şimşek şöyle devam etti: “İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tamer Kıran’ın öncülüğünde uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir konuydu. Aliağa Limanına uğrak yapmadan transit yakıt ikmal hizmetine açabilmek için Aliağa Gümrük Müdürlüğüne oradan da Bölge Gümrük Müdürlüğüne dilekçemizi yazmıştık. Aliağa’da uğraksız geçiş yapan gemilere, transit hükümleri bozulmadan yakıt ve kumanya verilebilmesi amacıyla, Başkanımız Tamer Kıran Bey’in destekleriyle, Odamızca yapılan yazışmalar ve girişimler sonuca ulaştı ve Aliağa’da ilk transit yakıt ikmal işlemi gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Aliağa Gümrük Müdürlüğü, 16 Şubat 2022 tarihli yazısına göre; müdürlüklerince transit geçen gemilerin yakıt, kumanya ve personel değişim işlemlerinin ifası hususunda gerekli kontrol ve denetlemeler için bir gözetim memuru sadece bu işlemler için görevlendirildi.” Dedi.

“Ülkemize ve Aliağa’mıza ekonomik anlamda büyük döviz girdisi sağlayacak”

Herhangi bir suiistimal yaşanmaması amacıyla yakıt ikmalinin Aliağa Liman Başkanlığının belirlediği demirleme sahasında yapılacağını söyleyen Başkan Adem Şimşek, “Belirlenen hudutlar dahilinde işlemler yapılacak, günde 1 teslimat yapılabilecek ve gün içerisinde tamamlanacak. Barçlar sadece taşıma yapacak, yükleme ve boşaltma işlemlerinin her ikisinde de miktar tespiti survey tarafından yapılacak.” ifadelerini kullanan Başkan Şimşek sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemize ve Aliağa’mıza ekonomik anlamda büyük döviz girdisi sağlayacak ve cari açığımızın kapanmasına yardımcı olacak bu güzel projeyi hayata geçirmemizde bizlere destek olan herkese minnettarım.” dedi.

“Sosyal ve kültürel çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz”

İMEAK DTO Aliağa Şubesi’nin 2019 yılında çocuklarda deniz sevgisi ve bilinci oluşturmak amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği resim, şiir ve kompozisyon yarışması, normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte yeniden düzenleyeceklerini ifade eden Başkan Şimşek, “ 2019 yılında ilkini gerçekleştirmiş olduğumuz resim, şiir ve kompozisyon yarışmasını yeniden düzenliyoruz. Normalleşme sürecinde yeni adımların atılmasıyla birlikte İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi olarak sosyal ve kültürel çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Yaklaşık 2 yıl kadar ara vermiş olduğumuz resim, şiir ve kompozisyon yarışmamızla çocuklarımıza deniz sevgisi aşılamak ve onlara denizlerimiz hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Yarışmada dereceye girecek öğrencilerimize çeşitli ödüllerin yanı sıra sürprizlerimiz de olacak. Öğrencilerimizin bu yarışmaya ilgisinin yoğun olacağına inanıyor, şimdiden başarılar diliyorum.” Dedi.

“Sektör olarak kararlılıkla çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz.”

Aliağa ve Türkiye genelinde limanlarda kaydedilen 2022 yılı ocak ayı konteyner ve yük istatistiklerine değinen Başkan Şimşek şunları söyledi: “2022 yılı ocak ayı itibariyle Aliağa limanlarında elleçlenen konteyner miktarı, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 12 artış göstererek 122 bin TEU olarak gerçekleşti. Bu dönemde Aliağa limanlarında elleçlenen yük miktarı yüzde 30 artışla 10,2 milyon gross ton olurken; Netton olarak ise yüzde 50 artışla 7,1milyon ton olarak gerçekleşti. Türkiye toplamında ise 46,3 milyon netton olarak gerçekleşmiştir. Aliağa Limanlarına gelen gemi adedi sayısına baktığımızda bu yılın Ocak ayı ile geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4 artış göstererek 470 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde elleçlenen konteyner miktarını TEU bazlı olarak değerlendirdiğimizde 2022 yılının ocak ayı ile geçen yılın aynı ayına oranla çok az bir artışla 1,1 Milyon TEU olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu sonuçlar gösteriyor ki; 2022 yılına da sektör olarak güzel bir başlangıç yaptık. Önümüzdeki süreçte de sektör olarak kararlılıkla çalışmaya, üretmeye ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” Dedi.

“Büyük Zaferin 107. yılı kutlu olsun!”

Konuşmasını 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünü kutlayarak sonlandıran Başkan Şimşek, “18 Mart 1915 Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın tarihidir. Tarihe adını altın harflerle yazdıran 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni kutluyor, aziz şehitlerimizi minnet, rahmet ve saygıyla anıyorum.” dedi.

Toplantı dilek ve temennilerin dinlemesiyle son buldu.

KAYNAK: ÖZGÜR SES GAZETESİ

 

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL