İzmir Kalkınma Ajansı tarafından Aliağa limanları arka bölgesinin ulaşım ve lojistikle ilgili sorunlarını analiz eden ve bu sorunların çözümü için öneriler içeren “Aliağa Limanları Arka Alanı Ulaşım ve Lojistik Etüdü..
İzmir Kalkınma Ajansı tarafından Aliağa limanları arka bölgesinin ulaşım ve lojistikle ilgili sorunlarını analiz eden ve bu sorunların çözümü için öneriler içeren “Aliağa Limanları Arka Alanı Ulaşım ve Lojistik Etüdü ile Müdahale Perspektifi Raporu”, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Lojistik Koordinasyon Kurulu ve Lojistik Koordinasyon İcra Kurulu’nun gündeminde.
Aliağa’nın 1960’lı yıllarda ağır sanayi bölgesi olarak ilan edilmesiyle başlayan sanayileşme süreci, o tarihten günümüze kadar artan bir ivmeyle devam etmektedir. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan limanlar, 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren konteyner yüklerine de hizmet vermeye başlamıştır. Bu sürecin sonunda, 2023 yılı itibarıyla Aliağa liman bölgesi, ülkemizin en fazla yük elleçlenen liman bölgesi olmuştur. Böylece, Aliağa sadece sahip olduğu ağrı sanayi tesisleriyle değil, limanlarıyla da ülkemizin sanayisi için çok önemli bir bölge haline gelmiştir.
Aliağa limanları, İzmir-Çanakkale Karayolu, Kuzey Ege Otoyolu, İzmir-İstanbul Otoyolu ve İzmir-Bandırma Demiryolu Hattı’nın kesişim noktasında yer almakta ve özellikle liman geri sahasının bu yollara bağlantısında ulaşım ve lojistik açıdan çeşitli sorunlar ve yetersizlikler göze çarpmaktadır. İzmir’in bir liman kenti olarak deniz ekonomisinin sunduğu imkânlardan azami ölçüde istifade etmesini amaçlayan Ajansımız, Aliağa liman bölgesinin ulaşım ve lojistik sorunlarının çözümünü, bölgemizin gelişimi açısından kritik öneme sahip bir konu olarak değerlendirmektedir. Bu bağlamda, sorunların bilimsel bir yöntemle analiz edilmesi ve bu sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Ajansımız tarafından 2022 yılında bir araştırma başlatılmıştır.
Araştırma kapsamında, ilgili kurum ve kuruluşlardan veriler toplanmış, alanında yetkin uzman ve akademisyenler tarafından bu veriler analiz edilmiş, elde edilen analiz sonuçları bölgede düzenlenen çalıştaylarda ve yapılan odak grup görüşmelerinde tartışmaya açılmış, bu yolla bölgedeki aktörlerin görüşleri alınmış, sorunlara yönelik çözüm önerileri ortak akılla geliştirilmiştir. Tüm bu çalışmaların sonuçları, “Aliağa Limanları Arka Alanı Ulaşım ve Lojistik Etüdü ile Müdahale Perspektifi (ALUP)” isimli raporumuzda yayımlanmıştır.
Raporda bölgenin ulaşım ve lojistik sorunlarının çözümü için karayolu, demiryolu ve lojistik altyapısının iyileştirilmesine yönelik 17 öneriye yer verilmiştir. Her bir öneri için sorun, olanak ve kısıtların yanı sıra sorumlu kurum ve kuruluşlar, paydaşlar ve kendilerinden beklenen katkılar belirlenmiş; karar vericilere sağlıklı bir değerlendirme zemini temin etmek üzere, çözüm önerilerinin iktisadi, çevresel ve sosyal etkilerine yönelik fayda ve maliyet hesaplamaları yapılmıştır.
Çalışmanın öneri seti içinde yeni yol ve bağlantıların açılması, mevcut yolların genişletilmesi, kavşak düzenlemeleri, Çakmaklı istasyon alanının genişletilmesi, tır parkı ve lojistik hizmet tesislerinin yapılması, tesis girişlerinin değiştirilmesi gibi mekânsal müdahalelerin yanı sıra, bölgenin ekonomik gelişiminin desteklenmesi amacıyla yeni yönetim modellerinin geliştirilmesi de yer alıyor.
2023 yılında kamuoyuna açıklanan ve ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılan rapor, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Lojistik Koordinasyon Kurulu’nda 2024 yılının Nisan ayında gündeme alınmıştır. Kurulda yapılan görüşmelerin neticesinde, raporda tespit edilen sorunların ve önerilen çözümlerin derinlemesine bir şekilde ele alınması amacıyla bölge özelinde sorumluluk sahibi olan yerel ve merkezi düzeydeki kurumların temsilcilerinden oluşan bir alt çalışma komitesi kurulmasına karar verilmiştir. Bu gelişme, bölgedeki sorunların çözümü için yeni bir aşamaya geçildiğini işaret etmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Geçen süre zarfında alt çalışma komitesi Haziran ve Ağustos aylarında iki kere toplanmış ve bu toplantılarda bölgede acil müdahale bekleyen konulara ilişkin değerlendirmeler yapılırken, liman arkası bölgede parçacı çözümlerin önüne geçecek bütüncül bir imar planlamasına ihtiyaç olduğunun altı çizilmiştir.
Önümüzdeki dönemde, ALUP kapsamındaki önerilerin ilgili kurumlar tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilerek bölgede ihtiyaç duyulan yatırım konularına yönelik fizibilitelerin yapılması ve uygulama projelerinin geliştirilerek yatırım planlarına dâhil edilmesi ile tüm bu sürecin alt çalışma komitesi tarafından koordine edilerek izlenmesi bölge liman ekosisteminin gelişimi açısından kritik önem taşımaktadır. Haber: Denizci Haber Dergisi