Ekonomi Güncel Gündem

Demiryolları limanlara bağlanacak

Karaismailoğlu, Türkiye’nin demir yolu tarihinin çok eski olduğunu, 1830’lu yıllardaki sanayi devriminden sonra demir yolu atılımının dünya ile birlikte Türkiye’de de başladığını ve 1856’da İzmir-Aydın arası ilk demir yolu atılımının..

Demiryolları limanlara bağlanacak

Karaismailoğlu, Türkiye’nin demir yolu tarihinin çok eski olduğunu, 1830’lu yıllardaki sanayi devriminden sonra demir yolu atılımının dünya ile birlikte Türkiye’de de başladığını ve 1856’da İzmir-Aydın arası ilk demir yolu atılımının yapıldığını hatırlattı.

Karaismailoğlu, söz konusu tarihlerde İstanbul ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Rumeli demir yolununun inşa edildiğini kaydederek, “Çağı yakalamışız. 1930’lara gelindiğinde bizim yaklaşık 8-9 bin kilometrelik demir yolu hattımız var. Maalesef 1940’lardan sonra ülkemizde demir yoluna önem verilmemiş, ta ki 2002 yılına kadar. 2002’den sonra Cumhurbaşkanımızın önderliğinde tüm sektörlerde olduğu gibi demir yollarında da büyük bir atılım başladı.” diye konuştu.

Yenilenen Samsun-Sivas demir yolunun da aslında 1932 yılında yapıldığını anlatan Karaismailoğlu, “Burası, Karadeniz’i İç Anadolu’ya, oradan da güneye ve Akdeniz’e bağlayan bir hat aslında. Biz, Pekin’den Londra’ya devam eden koridorun ortasındayız. Marmaray da bizim bu yoldaki mihenk taşımız oldu. Samsun-Sivas hattını yenilemeye 5 yıl önce başladık. Raylarına kadar altyapısını söktük ve yeniden yaptık. Oradaki üretimin Anadolu’ya ve dünyaya yayılması için çok önemli bir hat oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Lojistik koridorların birbiriyle bağlantılı olduğuna işaret eden Karasmailoğlu, Lojistik Master Planı çerçevesinde tüm bu hizmetleri planladıklarını anlattı ve şöyle devam etti:

“Demir yolu en önem verdiğimiz konulardan biri olduğu için burada hedeflerimiz var. Türkiye’nin en güvenilir yolcu ve yük taşıma markası olmak, demir yollarının Avrupa’da yük taşıyan markası olmak, hatta Doğu Ekspresi’ne alternatif hatlar oluşturmak istiyoruz. Toros Ekspresi, Van Gölü Ekspresi gibi turizm hatlarıyla ilgili planlamalarımız var. Yolcu memnuniyetini üst noktaya çıkaran bir demir yolu markası oluşturmak istiyoruz. Hem kurum olarak hem de altyapı olarak buna hazırlanıyoruz. Önümüzdeki yıllar demir yolu yılları olacak.”

Limanların demir yollarına bağlanmasıyla ilgili bilgi de veren Karaismailoğlu, “Hatay’da İskenderun Limanı, Mersin’de Mersin Limanıyla ilgili, kuzeyde ise Filyos Limanı, İzmir’de Alsancak Limanı ve Çandarlı Limanı’yla ilgili planlarımız var. Bunlar program dahilinde yapılıyorlar. Yakın zamanda ihalelerimizi duyacaksınız.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin kara, deniz, hava yolları ve raylı sistemlerdeki gücünü artırdığına dikkat çekti.

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL