Güncel Gündem Röportaj Sektörden

BAŞKAN ADEM ŞİMŞEK: “ALİAĞA DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN ÖNEMLİ KALELERİNDEN BİRİ”

ÖZGÜR SES GAZETESİ- ÖZGÜR GÜN İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Türkiye ve Ege Bölgesi’nin en önemli liman bölgelerinden olan Aliağa’da, 45 yıldır sürekli büyüyen..

BAŞKAN ADEM ŞİMŞEK: “ALİAĞA DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN ÖNEMLİ KALELERİNDEN BİRİ”

ÖZGÜR SES GAZETESİ- ÖZGÜR GÜN

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Türkiye ve Ege Bölgesi’nin en önemli liman bölgelerinden olan Aliağa’da, 45 yıldır sürekli büyüyen limancılık ve lojistik hizmetlerinin, son yıllarda daha hızlı bir ivme kazandığını söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Aliağa’nın, Türkiye’nin denizcilik sektörünün önemli kalelerinden biri haline gelerek gelişimine ve yatırımlara hızlı bir şekilde devam ettiğini açıkladı. Sektördeki son gelişmeler üzerine Denizci Haber’e değerlendirmelerde bulunan Başkan Şimşek, “İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi, yaklaşık 3 yıl önce Menemen’den Ayvalık ilçemize kadar olan, kuzey ege sorumluluk alanında hizmet vermeye başlayan İMEAK Deniz Ticaret Odasının en yeni şubesi. Pandemi süreci boyunca tam kapanma, kontrollü ve kademeli açılma dönemlerinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de sıkıntı günler geçirdi. Sağlık Bakanlığımızın son dönemde büyük özveriyle sürdürdüğü aşılama kampanyasıyla birlikte yaz ayları sonuna kadar vatandaşlarımızın büyük bir bölümün aşılanacağı ve Sonbahar aylarında normale dönebileceğimizin işaretleri geliyor. Çok daha umutlu ve pozitif bir bakış acısıyla girdiğimiz şu günlerde bizleri heyecanlandıran ve coşkuyla 95.yılını kutlayacağımız 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın tüm denizcilerimize ve vatandaşlarımıza kutlu olmasını dilerim.” Dedi.

Türkiye’nin ikinci en yoğun limanı

Koronavirüs salgını sürecinde, denizin ve denizciliğin öneminin tüm dünyada ve ülkemizde bir kere daha anlaşıldığını vurgulayan Adem Şimşek, “Durmayan tek taşıma modeli olan deniz taşıması dünyanın durma noktasına geldiği konumda hem ticaretin hem de insanlığın yaşamsal ihtiyaçlarının hepsine karşılık verdi. Fedakârca gece gündüz, 7 gün, 24 saat çalışan tüm denizcilere şükranlarımı sunuyorum. Bu durumu kanıtlarcasına, bölgemize uğrayan gemi adedi son 3 yılda bu kötü süreçten etkilenmeden düzenli olarak artmaya devam etti. Aliağa’ya gelen gemi sayısı 2019 yılında 5 bin 132, karşılığı 94 milyongrostondur. 2020 yılında bu rakam 5 bin 356’ya çıkarak yaklaşık 103 milyon grostona ulaşmıştır. Gemi sayısı olarak % 4.36, groston olarak % 9.57 artış göstermiştir. Aliağa Limanı, Türkiye’nin ikinci en yoğun limanı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu hareketlilik 2021 yılının ilk yarısında da devam ederek Mayıs ayı sonu itibariyle uğrak gemi sayımız yaklaşık 2300 gemiye ulaşmıştır. Gemi hareketliliğin bu boyutta yüksek rakamlarda devam etmesi T.C. Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığı istatistiklerine yansıyarak 2021 yılı Mayıs ayı itibari ile Aliağa Limanlarında 28 milyon ton yük elleçlenme olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Limancılık ve lojistik hizmetleri son yıllarda daha hızlı bir ivme kazandı”

Adem Şimşek, Aliağa’da bulunan 3 konteyner terminalinin performanslarının da Türkiye’de en dikkat çekici artışı yaparak, 2019 yılında 1 milyon 132 bin TEU iken 2020 yılında yüzde 12,63 oranındaki bir artışla 1 Milyon 275 bin TEU’ya ulaştığını kaydetti. Elleçlen toplam konteynerin 670 bin TEU’sunun ithalat, 605 bin TEU’sunun iseihracat olarak gerçekleştiğini söyleyen Şimşek, “ Diğer tüm istatistiklerde olduğu gibi konteyner rakamları da 2021 Mayıs ayı itibari ile Aliağa bölgemizde bulunan 3 konteyner terminalimizde elleçleme 591 bin 583 TEU olarak gerçekleşmiştir.Geçen yılın aynı ayında toplam elleçleme 502 bin 638 TEU olup yaklaşık %18 artış göstermiştir.Türkiye ve Ege Bölgesi’nin en önemli liman bölgelerinden olan Aliağa’da 45 yıldır sürekli büyüyen limancılık ve lojistik hizmetleri, son yıllarda daha hızlı bir ivme kazandı. Azerbaycan devlet şirketi SOCAR, ilçemize içinde 3 tane de limanın bulunduğu, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını yaparak bölgemizin gelişimine büyük katkı sağladı.  Aliağa Gümrük Müdürlüğümüz 2020 yılsonu verilerine göre Türkiye’de en çok ihracat işlemi yapılan ikinci ve en çok ithalat yapılan yedinci gümrük müdürlüğü olarak görülmektedir.” Diye konuştu.

“Gemi söküm firmalarımız büyük başarılar elde etti”

Pandemi dönemini avantaja çeviren en önemli sektörlerden birinin gemi söküm sektörü olduğunu ifade eden Şimşek, “Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip olan gemi söküm firmalarımız büyük başarılar elde etmiştir. Burada sökülen gemiler de başta demir-çelik sektörü olmak üzere ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Limanlarımızdaki büyük gelişmenin yanında Gemi Sökümde de çok iyi rakamlara ulaşılmıştır. 2 üyemizin tesisi daha Avrupa Birliğine listesine kabul edilmiştir.Bu yıl 118 gemi ve 854 bin tona ulaşılmıştır. 2009-2021 aralığını karşılaştırdığımızda söküm yapılan en yüksek 2. tonaj konumundadır. Fakat en önemli gösterge son 11 yılda en yüksek söküm tonajına ulaşan 2012 yılında 281 gemi karşılığı 927 bin ton işlem yapılmıştır. Ortalama gemi başına tonaj 3298 tonlarda iken 2020 yılında gemi başına tonaj tarihi bir rekor ile 7237 ton olmuştur. Buda Gemi sökümdeki üyelerimizin ulaştığı kaliteyi göstermektedir.” dedi.

“Limanlarımızda 2021 yılında ciddi kapasite artışları sağlanacak”

Geçtiğimiz yıl Aliağa’nın dış ticaret fazlası vermeye devam ederek, hem bölgeye hem de Türkiye ekonomisine çok ciddi katma değer sağladığını vurgulayan Adem Şimşek, “Limanlarımızın 2021 yılı için yatırım programlarını uygulamaya sokarak ciddi kapasite artışları sağlanacaktır. Bu bağlamda Aliağa limanları stratejik konumlarını da çok iyi kullanarak, bunu hem fiziki olarak kapasite artırımları, hem de liman içi kullanılan ekipman yatırımıyla dünya standartlarının üstünde bir servis vermektedirler. Küresel olarak tüm dünyayı sarsan bu sürece rağmen turizm gelirlerimizin yaklaşık % 20’sinin karşılığı olan deniz turizmi ve su sporları, üyelerimiz ve işletmelerimizin sorumluluk sahamız olan kuzey ege bölgesinde yeni sezona hazırlıklarını tamamladığını, mavi bayraklı plajlarımızın gerekli tedbirleri alarak misafirlere kapılarını açtığını söyleyebilirim. Yeni sezonda azalan pandemi etkisiyle birlikte özellikle Foça, Dikili ve Ayvalık’taki kıyı bölgelerimize çok ciddi bir yerli ve yabancı turist sirkülasyonu olacağı inancındayım. Su sporları tesislerimizin belgelendirme yenileme işlemlerini için Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi olarak Turizm Bakanlığının komisyonlara katılarak sahada deniz turizmi ile ilgili olan işletmelerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz.  Su sporları tesislerimiz dışında bölgemizde faaliyet gösteren tüm yelken ve sörf kulüplerimiz kapasitelerini doldurarak yeni sezon kurslarına başlamış bulunmaktadırlar.” Dedi.

“Fırtına, teknelerimizin barınma problemini tekrar gündeme getirdi”

Geçtiğimiz günlerde, Ayvalık ve Dikili bölgesinde meydana gelen şiddetli fırtınaya da değinen Şimşek, “Ayvalık ve Dikili bölgesinde 21 Mayıs günü yaşanan şiddetli fırtına sonucunda aralarında üyelerimizin de sahibi olduğu büyük, küçük ölçekli 300’eyakın tekne hasar gördü ve battı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Tamer Kıran, çok hızlı bir şekilde şiddetli fırtınadan zarar gören Balıkesir’in Ayvalık ilçesini 23 Mayıs Pazar günü ziyaret etti. Yönetim kurulumuzun takdirleri sonucunda Ayvalık Kaymakamlığı’nın açtığı hesaba zarar gören üyelerimize ulaştırılması adına yardım yapıldı. Bu fırtına, deniz turizmimizi etkileyen en önemli sorunlardan biri olan teknelerimizin barınma problemini tekrar ve en güçlü bir şekilde gündeme getirdi. Odamızın da katkılarıyla Sayın Ulaştırma ve Altyapılar Bakanımız Adil Karaismailoğlu, Ayvalık bölgesini ziyaret ederek balıkçı ve gezi teknelerine yardımların devam edeceğini, bölgedeki deniz turizminin önüne açacak olan 2 adet barınak ile ilgili projelerin hemen onaylanıp gelecek yılın yatırım bütçesine alınacağını belirtti. Dikili bölgesi içinde Şubemizin takibinde olan barınak projesinin inşaat ihale sürecinin başlayacağı bilgisini almış bulunuyoruz. Gezi teknecilerimiz için en temel sorunlardan biri olan barınma problemini Ayvalık ve Dikili bölgesinde sonuca ulaştırdığımız takdirde büyük bir potansiyeli turizm ekonomimize katmış olacağız. Hem bölgeye hem de istihdam yaratmaya büyük etkisi olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yeni marina projeleri için yatırımcıların araştırma yaptıklarını biliyoruz”

Şimşek, Yeni Foça’da bulunan marinanın ihalesinin tamamlanmış olmasının bölgemizdeki olumlu gelişmelerden bir diğeri olduğunu belirtti. Bu durumun bölgemizin yaklaşık 300 yatlık yeni bir marina kazanacağı anlamına geldiğini ifade eden Şimşek, “Kuzey Ege bölgesindeki tek özel marina işletmesi olan Ayvalık’taki Setur marinamız % 100’ün çok üzerinde bir dolulukla hizmet vermeye çalışıyordu. Tahmini olarak 2022 sonuna doğru hizmete girmesi beklenen Yeni Foça Marinamızla birlikte yat turizmi ve marina sektörü bölgemizde ivme kazanacaktır. Bölgemizde yeni marina projeleri için yatırımcıların araştırma yaptıklarını biliyoruz ve destekliyoruz.” Dedi.

“Midilli seferlerinin başlamamış olması bölgede yaşanan en büyük problemlerden”

Yaklaşık 1,5 senedir sefer yapılamaz hale gelen, Ayvalık için hayati önem taşıyan ve yerel esnafı ayakta tutan Midilli seferlerinin başlamamış olmasının bölgede yaşanan en büyük problemlerden olduğunu söyleyen Şimşek, “Tüm denizcilik sektörü bir geminin çalışmasa bile durmayan sabit giderleri Yunanistan’a sefer yapan denizci kardeşlerimizin belini bükmüş ve bir kısmı denize çıkamayacak duruma gelmiştir. Bu süreçte Türkiye-Yunanistan arasındaki Türk gemi sahiplerinin üstünlüğünü kaybetmemesi adına devletimizden hibe, maddi destek ve teknik bazı kolaylıklar talep etmekteyiz. Merkez Yönetim Kurulu Başkanımız Tamer Kıran ile birlikte bu konunun çözüme kavuşması için elimizden gelen tüm desteği vereceğimizi bildirmek isterim.” Diye konuştu.

“Çözümler ve projeler üretmeye devam edeceğiz”

Aliağa’nın Türkiye’nin denizcilik sektörünün önemli kalelerinden biri haline gelerek gelişimine ve yatırımlara hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Sektörün çatı kurumu olarak Deniz Ticaret Odamız ve en yeni şubesi olan Aliağa Şubemiz varlığını ve hizmet gücünü yeni hizmet binası yatırımıyla birlikte artırarak göreve devam etmektedir. Sektörün sorunlarına ve üyelerimizin önünü açacak tüm girişimlere merkezimiz ile uyumlu çalışarak çözümler ve projeler üretmeye devam edecektir. Denizci Millet, Denizci Ülke vizyonumuzu tüm toplumumuza hissettirerek denizle olan bağlarımızı çok daha güçlendirmek için Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi olarak çabalarımız devam edecektir.”

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL