Ekonomi Gündem Lojistik Sektörden

Ege’nin en büyük entegre limanı: SOCAR Terminal

Yerli ve yabancı pek çok şirkete deniz ticaretinde güvenli bir liman sağlayan SOCAR Terminal, Ege, Akdeniz yoğunluklu olmak üzere Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan deniz taşımacılığı hattının kritik bir noktasında hizmet veriyor…

Ege’nin en büyük entegre limanı: SOCAR Terminal

Yerli ve yabancı pek çok şirkete deniz ticaretinde güvenli bir liman sağlayan SOCAR Terminal, Ege, Akdeniz yoğunluklu olmak üzere Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan deniz taşımacılığı hattının kritik bir noktasında hizmet veriyor.

Deniz yoluyla ticaretin her geçen gün öneminin arttığı bu dönemde SOCAR Terminal, Türkiye’yi uluslararası pazarlarda daha rekabetçi bir seviyeye taşıma amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. 

Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye, faaliyetlerine başladığı 2008 yılından bu yana yatırımlarını artırarak sürdürüyor. Tüm grup şirketleriyle birlikte bugün 16,5 milyar dolar yaklaşan bir portföyü yöneten SOCAR Türkiye’nin önemli yatırımlarından biri de SOCAR Terminal.

450 milyon dolar başlangıç yatırımı

Petkim Limanı’nın “Ege Bölgesi’nin En Büyük Entegre Limanı” haline getirilmesi hedefiyle22 Kasım 2010’da kurulan Petlim tarafından inşa edilen liman, APM Terminalleri işletmeci firmasının SOCAR Türkiye tarafından devralınmasının ardından Ocak 2019’dan itibaren SOCAR Terminal adıyla hizmet vermeye başladı.450milyon dolar yatırım başlangıç yatırımıyla hayata geçen SOCAR Terminal, tamamen Türk mühendisler ve müteahhitler tarafından inşa edildi. İki fazdan oluşan SOCAR Terminal’in ilk fazı Aralık 2015’te, ikinci fazı ise Eylül 2017’de tamamlanarak hizmete açıldı. Mayıs 2018 itibarıyla tüm teknik ve resmi prosedürler tamamlanarak tam kapasite faaliyete geçti.

42 hektarlık liman ve 6 hektarlık geri hizmet alanlarına sahip

SOCAR Terminal, 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile ülkemizde 18.000 TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği liman vasfıyla bölge ve ülke ekonomisi için önemli bir katma değer üretiyor. Konteyner depolaması için liman sahasında 42 hektar ve 6 hektar geri hizmet sahasıyla hizmet veren SOCAR Terminal, bölgenin en büyük ve derin terminallerinden biri konumunda. Proje kargo rıhtım uzunluğu 150 metre olan tesiste konteyner rıhtımının minimum su derinliği ise 16 metreye ulaşıyor.

Yeni uğrak yapmaya başlayan gemi hatlarının da etkisiyle 2021 yılını güçlü bir büyümeyle kapatan SOCAR Terminal, yerli ve yabancı pek çok şirkete güvenli bir liman sağlıyor. Ege ve Akdeniz yoğunluklu olmak üzere Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan deniz taşımacılığı hattında hizmet veriyor. SOCAR Terminal, deniz yoluyla ticaretin her geçen gün önem kazandığı bir dünyada Türkiye’yi uluslararası pazarlarda daha rekabetçi bir seviyeye taşıma amacıyla faaliyetlerine devam ediyor.

KAYNAK: DENİZCİ HABER DERGİSİ

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL