Çevre Güncel Gündem

120 Balinayı karaya vurmaktan kurtardılar

Yetkililerin aktardığına göre Sri Lanka’daki donanma ve gönüllüler, ülkede yaşanan en büyük kıyıya vurma olayında 120 pilot balinayı karaya oturmaktan kurtarmış. Fakat yaralanan en az iki hayvan ölü bulunmuş. Donanma..

120 Balinayı karaya vurmaktan kurtardılar

Yetkililerin aktardığına göre Sri Lanka’daki donanma ve gönüllüler, ülkede yaşanan en büyük kıyıya vurma olayında 120 pilot balinayı karaya oturmaktan kurtarmış. Fakat yaralanan en az iki hayvan ölü bulunmuş.

Donanma sözcüsü Indika de Silva’nın aktardığına göre donanma denizcileri ve sahil güvenlik, bölgedeki gönüllülerin de yardımıyla zorlu geçen bir kurtarma operasyonunun ardından Salı gecesi en az 120 balinayı denize geri itmiş.

Kısa yüzgeçli pilot balina sürüsü, Pazartesi günü öğleden sonra Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’nun 25 kilometre güneyindeki Panadura şehrinde kıyıya vurmuş. Olayın, adada şimdiye kadar görülen en büyük kitlesel kıyıya oturma vakası olduğu belirtiliyor.

“Küçük sahil devriye aracımızı kullanarak, balinaları birer birer çekip daha derin sulara götürdük” diyor de Silva.

“Maalesef, sahile vurduklarında yaralanan iki balina hayatını kaybetmiş.”

Bölge yetkilileri, Eylül ayında Tazmanya’da görülen ve yaklaşık 470 pilot balinanın kıyıya vurduğu; ancak günler süren kurtarma çabasından sonra sadece 110 tanesinin kurtarılabildiği bu tür kitlesel ölümler için kendilerini hazırlıyormuş.

Sri Lanka Deniz Çevre Koruma Kurumu (MEPA), Panadura’da ülkede tek seferde en büyük balina sürüsünün görüldüğünü onaylıyor.

MEPA başkanı Darşani Lahandapura, “Böylesine büyük miktarda balinanın kıyılarımıza ulaşması çok olağandışı” diyor ve karaya vurmanın sebebinin bilinmediğini ekliyor.

“Bunun, Eylül ayında Tazmanya’da yaşanan kıyıya vurma olayıyla benzer olduğunu düşünüyoruz.”

Altı metre uzunluğa ve bir ton ağırlığa ulaşabilen pilot balinalar, yüksek oranda sosyal canlılar.

Kitlesel karaya vurma olaylarının sebepleri henüz bilinmiyor fakat bilim insanları, bu olgu üzerinde onlarca yıldır araştırma yapıyor.

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL