ÖZGÜRSES GAZETESİ/DENİZCİ HABER: ÖZGÜR GÜN- İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Pandemi süreci ve yaz döneminde, sorumluluk sahalarındaki deniz turizmini değerlendirdi. Şimşek, yaz sezonunda deniz turizmi ile..
ÖZGÜRSES GAZETESİ/DENİZCİ HABER: ÖZGÜR GÜN- İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Pandemi süreci ve yaz döneminde, sorumluluk sahalarındaki deniz turizmini değerlendirdi. Şimşek, yaz sezonunda deniz turizmi ile ilgili olumlu göstergelerin olduğunu, 2022 yılında aydınlık bir dönemin başlayacağına inancının sonsuz olduğunu söyledi.
İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, bölgenin yoğun sanayi kuruluşlarının yer aldığı bir coğrafya olsa da İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi sorumluluk sahasında önemli deniz turizm merkezlerinin mevcut olduğunu söyledi. Bölgenin güney- kuzey aksında Eski-Yeni Foça, Yeni Şakran, Çandarlı, Dikili ve Ayvalık gibi yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği çok önemli ilçelerin yer aldığını kaydeden Şimşek, “Bu merkezlerimizde faaliyet gösteren toplam 5 bin 26 kapasiteli 100 adet gezi teknemiz ve 29 su sporları merkezi bulunmaktadır. Deniz turizminin en önemli unsuru olan birçok plajımız Mavi Bayrak alarak hizmet vermeye devam etmektedir. Sorumluluk sahamızda;
Aliağa’da 1, Dikili’de 5, Foça’da 5 ve Ayvalık’ta 7 olmak üzere toplam 18 adet mavi bayraklı plajlarımız bu sezonda tam dolu kapasiteyle turizmimize katkı vermişlerdir. Bu yıl Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Türkiye genelinde Mavi Bayrak almaya hak kazanmış tüm plajları temsilen Ayvalık ilçemizde bulunan Paşa Limanı Plajı’nı seçerek Ulusal Mavi Bayrak Töreni düzenlenmiştir. Bu seçimin bölgemizin öneminin ve gelişiminin bir kanıtı olarak görmekteyiz. İMEAK DTO Aliağa Şubesi olarak bu törene katılım ve katkı sağladık.” dedi.
“Sorumluluk sahamızda bulunan tek özel marina”
Son 2 yıldır pandemi sürecinin etkisiyle birlikte denizde yaşam, denizde tatil ve tekne sahipliği oranının artarak devam ettiğini belirten İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, “Özel tekneleri ağırlayabileceğimiz, Ayvalık ilçemizde bulunan Setur Ayvalık Marina sorumluluk sahamızda bulunan tek özel marina konumundadır. Setur Ayvalık Marina denizde 200, karada 70 yat kapasitesi bulunmaktadır. Ege yaşantısının doğal güzelliklerini, mitolojik öğelerini, kültürünü bir arada yaşamak isteyenlerin ve kuzey-güney seyirlerinin vazgeçilmez durak noktasıdır. Marinamız özellikle son 2 yıldır yüzde yüzün çok üzerinde bir dolulukla hizmetlerine devam ediyor.” diye konuştu.
“Yeni Foça Marina ile yat turizmi ve marina sektörü ivme kazanacak”
Şimşek, Yeni Foça Marina yatırımı ile ilgili de değerlendirmede bulunarak, “Bu artan talep doğrultusunda bölgedeki olumlu gelişmelerden diğeri ise Yeni Foça’da bulunan marinanın ihalesinin tamamlanmış olmasıdır. Bu durum bölgemizin yaklaşık 300 yatlık yeni bir marina kazanacağı anlamına geliyor. Tahmini olarak 2022 sonuna doğru hizmete girmesi beklenen Yeni Foça Marinamızla birlikte yat turizmi ve marina sektörü bölgemizde ivme kazanacaktır. Bölgemizde yeni marina projeleri için yatırımcıların araştırma yaptıklarını biliyoruz ve destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Dünya yat imalat pazarından çok daha fazla pay alacağız”
Deniz turizmine ivme kazandıracak bölgedeki diğer bir yatırımın Çaltıdere’de inşaatı ilerleyen Yat Çekek ve İmalat Projesi olduğunu dile getiren Adem Şimşek, “Çok büyük bir ivmeyle dünyanın önemli lüks yat üreten ülkelerinden olmaya adayken, bu projeyle birlikte hem yerimizi sağlamlaştıracak hem de dünya yat imalat pazarından çok daha fazla pay alabilir duruma geleceğiz. Bu projeyle yan sanayisini de işin içine kattığımızda yüksek oranda istihdamla birlikte milli ekonomiye büyük katma değer sağlayabileceğini düşünüyorum. Küresel olarak tüm dünyayı ve ülkemizi sarsan bu sürece rağmen turizm gelirlerimizin yaklaşık yüzde 20’sinin karşılığı olan deniz turizmi ve su sporları alanında, üyelerimiz ve işletmelerimiz 2020 yılına göre 2021 yılını daha olumlu bir şekilde geçirmişlerdir. Bu süreç içerisinde zorluk çeken üyelerimizin sıkıntılarını biraz daha azaltmak adına Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımızın Sayın Tamer Kıran ve diğer şube Başkanlarımızla birlikte hareket ettik.
Bu dönemde TOBB çabaları ve odamızın desteğiyle ‘Nefes Kredisi’, tütün mamulleri ve içeceklerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar gereğince 2020 yılı belge yenileme sürelerinin 31.07.2021 tarihine kadar uzatılması, ticari gezi teknelerimizin 2021 yılında yolcu kapasitesi 150’ye kadar olanların tam kapasiteyle çalışma olanağı verilmesi gibi birçok kanun ve destek çalışmalarımız odamız çatısı altında ilgili bakanlık ve kurumlarla ortaklaşa çalışarak sonuca vardırılmıştır.” dedi.
“Büyük bir potansiyeli turizm ekonomimize katmış olacağız”
Pandeminin getirdiği olumsuzluklar dışında sorumluluk sahalarında, Ayvalık ve Dikili bölgesinde 21 Mayıs günü yaşanan şiddetli fırtına sonucunda aralarında üyelerinin de sahibi olduğu büyük, küçük ölçekli 300’e yakın teknenin hasar gördüğünü ve battığını hatırlatan İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, “İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Tamer Kıran, çok hızlı bir şekilde şiddetli fırtınadan zarar gören Ayvalık ilçesini, 23 Mayıs Pazar günü ziyaret etti. Yönetim kurulumuzun takdirleri sonucunda Ayvalık Kaymakamlığı’nın açtığı hesaba zarar gören üyelerimize ulaştırılması adına yardım yapıldı. Bu fırtına, deniz turizmimizi etkileyen en önemli sorunlardan biri olan teknelerimizin barınma problemini tekrar ve en güçlü bir şekilde gündeme getirdi. Odamızın da katkılarıyla Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu, Ayvalık bölgesini ziyaret ederek balıkçı ve gezi teknelerine yardımların devam edeceğini ve bölgedeki deniz turizmin önüne açacak olan 2 adet barınak ile ilgili projelerin hemen onaylanıp gelecek yılın yatırım bütçesine alınacağını belirtti. Dikili bölgesi için de şubemizin takibinde olan barınak projesinin inşaat ihale sürecinin başlayacağı bilgisini almış bulunuyoruz. Gezi teknecilerimiz için en temel sorunlardan biri olan barınma problemini Ayvalık ve Dikili bölgesinde sonuca ulaştırdığımız takdirde büyük bir potansiyeli turizm ekonomimize katmış olacağız. Hem bölgeye hem de istihdam yaratmaya büyük etkisi olacağına inanıyorum.” diye konuştu.
“Ayvalık için hayati önem taşıyan, yerel esnafı ayakta tutan Midilli seferleri…”
Pandemi sürecinde yaklaşık 1,5 senedir sefer yapılamaz hale gelen Ayvalık için hayati önem taşıyan ve yerel esnafı ayakta tutan Midilli seferleriyle ilgili bilgi veren Şimşek, “Pandemi öncesinde Ayvalık-Midilli arasında yolcu gemisi ve feribot seferleri düzenli olarak yapılmaktaydı. vUluslararası limanımızda 3 adet araçlı ve 2 adet deniz otobüsü olmak üzere 5 adet yolcu gemimiz servis veriyordu. 2018 yılında 74 bin, 2019 yılından geldiğimiz tarih itibari ile 76 bin yolcu, 3 binin üstünde araç geçişi ve yaklaşık 4 bin tonun üstünde yük taşıması yapılmıştı. Özellikle Perşembe ve Cumartesi günleri yılın 12 ayı Ayvalık’a alışverişe gelen Midilli Halkı, ilçenin ekonomisine ciddi katkı yapmaktaydı.” ifadelerini kullandı.
“2022 yılında aydınlık bir dönemin başlayacağına inancım sonsuz”
İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, tüm denizcilik sektöründe, gemileri çalışmasa bile durmayan sabit giderleri nedeniyle Yunanistan’a sefer yapan denizcilerin belini büktüğünü ve bir kısmının denize çıkamayacak duruma geldiğini belirtti. Bu süreçte Türkiye-Yunanistan arasındaki Türk gemi sahiplerinin üstünlüğünü kaybetmemesi adına devletten hibe, maddi destek ve teknik bazı kolaylıklar talep ettiklerini vurgulayan Şimşek, “Merkez Yönetim Kurulu Başkanımız Tamer Kıran ile birlikte bu konunun çözüme kavuşması için elimizden gelen tüm desteği vereceğimizi tekrar bildirmek isterim. 2021 yılı yaz sezonunun, deniz turizmi ile ilgili olumlu göstergelerin olduğu, özellikle yerli turist açısından hareketli geçtiği, aşılama ve sonrasında gelecek olan normalleşme süreci ile birlikte 2022 yılında büyük bir çıkış yakalanarak önü aydınlık bir dönem başlayacağına inancım sonsuzdur. Tüm Denizcilik sektörüne bol kazanç ve başarılar temenni ederim.” dedi.