Aliağa ve çevresi 1960’lı yıllardan itibaren Devletimizin yaptığı planlama sonucu Stratejik öneme haiz Ağır Sanayi sektörlerinin konuşlanacağı bir bölge olarak belirlendi. O günden bu güne de Demir Çelikten, Petro Kimyaya,..
Aliağa ve çevresi 1960’lı yıllardan itibaren Devletimizin yaptığı planlama sonucu Stratejik öneme haiz Ağır Sanayi sektörlerinin konuşlanacağı bir bölge olarak belirlendi. O günden bu güne de Demir Çelikten, Petro Kimyaya, Rafineriden, Gemi Söküme, Liman ve deniz ticaretinden, Enerji üretiminden, depolama, dağıtım ve lojistik sektörlerine kadar birçok sanayi sektörünün yerleştiği bir Deniz Ticaret Üssü ve Sanayi bölgesine dönüştü. 1960’da 2.860 kişilik bir nüfusa sahip olan Aliağamız, 2021 yılı sonunda 103.364 kişilik nüfusa ulaştı. Yaptığımız projeksiyonlarda, Aliağa’nın 2030 nüfusunun en az 130 bin olacağını öngörmekteyiz.
Aliağamız son yıllardaki gerek sanayi ve lojistik yatırımları gerekse şehirleşme, modernleşme, sosyal, kültürel, turizm yatırımlarıyla, gerekse de yüksek gelişim potansiyeli ile İzmir’in ve Türkiye’nin yükselen yıldızı olarak anılıyor.
Aliağa limanlarından 2021’de yapılan ihracat, 2020’ye göre yüzde 46,6 oranında artarak 18 Milyar 518 milyon dolara ulaştı. Sadece Aliağa deniz ticaretinde toplam 31 milyar 455 milyon dolar dış ticaret hacmi ile rekorlar kırıldı. Gemi Söküm sektörü büyük bir hareketlilik yaşıyor. Lojistik, antrepoculuk, rafineri ve petro kimya sektörlerinde canlılık var. Dünyada ve Doğu Akdeniz’de küresel ve stratejik gelişmeler Aliağamız için büyük fırsatlar oluşturuyor. Bu fırsatları Aliağamız ve Ülkemiz için harekete geçirmek için hep birlikte aynı inanç ve kararlılıkla çalışmaya devam etmeliyiz.
Aliağa, aslında binlerce yıldır önemli bir limanların olduğu bir bölge. Kyme, Myrina, Gryneion gibi antik kentlerimiz binlerce yıl öncesinin deniz ticaretinde söz sahibi limanlara sahip kentler. Binlerce yıl sonra da deniz ticaretinde, liman işletmeciliğinde, gemicilik sektöründe liderliğini sürdüren bir kentte yaşıyoruz. Tabii Aliağa’da sadece sanayi değil; tarım, turizm, arkeoloji, tarih, deniz ve doğa da var. Aliağa’da sanayi var ama mavi bayraklı plajımız da var. Aliağa’da rafineri var ama 208 kuş türünün yaşadığı Güzelhisar Deltası ve kuş cenneti de var. Yunt dağlarının kültürel zenginliği, Şakran plajlarından, Aigai antik kentine, Uçansu Şelalesine kadar zenginliklerimiz de var. Tüm bu zenginlikler ilçemizin değerine değer katıyor. Şimdi Deniz Ticaret Odamız ile birlikte Aliağa- Midilli arası turizm seferlerinin başlaması için çaba sarf ediyoruz. Bu proje gerçekleştiğinde Aliağa denizcilik sektöründe turizm de önemli bir potansiyel haline gelecek.
Bizim, Aliağa’yı bir dünya şehri yapma idealimiz, hedefimiz, heyecanımız var. Bunun için de planlamaya, işbirliğine ve ortak akla büyük önem veriyoruz. 2040 yılının Aliağa’sını bugünden master planlarla çalışıyoruz. Aliağamızın bugünden geleceğe hazırlanmasına destek veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyor, Denizci Haber dergisinin denizcilik sektörüne ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Serkan ACAR
Aliağa Belediye Başkanı
KAYNAK: DENİZCİ HABER DERGİSİ