Yıllar önce pul koleksiyonculuğu ile başlayan ve bugün denizcilik sektöründe Türkiye’nin sayılı koleksiyonerleri arasında yer alan Dr. Taner İzmirlioğlu ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Koleksiyonculuk merakının çocuk yaşlarda başladığını söyleyen..
Yıllar önce pul koleksiyonculuğu ile başlayan ve bugün denizcilik sektöründe Türkiye’nin sayılı koleksiyonerleri arasında yer alan Dr. Taner İzmirlioğlu ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Koleksiyonculuk merakının çocuk yaşlarda başladığını söyleyen İzmirlioğlu o günleri şöyle anlatıyor: “Çocukluğumda pul koleksiyonculuğu çok popülerdi. Ben de küçük çapta kendimce bir koleksiyon yaratmıştım. Yıllarca ara verdikten sonra yaklaşık 10 yıl önce bu koleksiyonculuk virüsüne tekrar yakalandım. Ben de her koleksiyoner gibi bu işe önce beğendiğim objelerin toplayıcılığı ile başladım. Zamanla kendimi bulup, kendi zevklerim ve amaçlarım için daha önemli olduğunu düşündüğüm daha spesifik konulara yöneldim. Şuan iki ana kulvarda koleksiyonculuğa devam ediyorum. Biri ‘İzmir/Smyrna’ yani yaklaşık 100 -150 yıl önceki İzmir, diğeri ise ‘denizcilik’.
Sanıyorum hem soyadımdan dolayı hem de İzmirli olmanın gururundan dolayı memleketimin eski yaşanmışlıkları, sosyal hayatı, ticaret hayatı ve tarihi çok ilgimi çekiyordu. Son 10 yıl içerisindeki yolculuğumda İzmir’le ilgili birçok obje ve efemeraya bulaşmış olsam da şuan koleksiyonumun ana damarını eski İzmir kartpostalları ve foto kartları oluşturuyor. Bu kartlarda İzmir’in insanları, meslekleri, kıyafetleri, bugün var olan veya var olamayan yerleri, simge yapıları, etkinlikleri ve tarihini etkileyen önemli olayları, günleri gözlemleyebiliyoruz. Kartların üzerindeki mektuplar, yaşanmışlıklar, ticaret yazışmaları hepsi birer anı ve İzmir’in tarihine de ışık tutabilecek belgeler.
Diğer koleksiyonum ise denizcilik üzerine. Bu da mesleğimden gelen bir aşk sanırım. Koleksiyonumda 50 yıllık dümenlerden tutun, 400 yıllık konşimentolara kadar geniş bir obje ve belge yelpazesi var ama koleksiyonumun ana damarını denizcilik efemera’sı, yani belgeler oluşturuyor. Bu belgelerin büyük bir çoğunluğu Osmanlı ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarından oluşuyor. Denizcilik tarihimize yön vermiş acentelerimiz, şirketlerimiz, nakliyat komisyoncularımız, gemilerimiz ve limanlarımızı içeriyor. Denizcilik tarihimizdeki önemli insanların imza sirküleri, şirket kuruluşları, ticari yazışmaları, gemilerimizin tarihi anlarını içeren yazışma ve fotoğraflar koleksiyonumun en sevdiğim parçaları.
Beni en çok gururlandıran ise bu koleksiyonlarımın bireyler ve kurumlar için de bir değer taşıması. UTİKAD, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve İZFAŞ gibi kurumların da desteği ile şu ana kadar 6 adet sergi açtım. Bu sergilere gelip koleksiyonumdaki bir parça için benimle aynı heyecanı taşıyan insanları gördüm.
Denizcilik koleksiyonuma daha çok meslektaşlarımın ilgi gösterdiğini söyleyebilirim. Özellikle sektörüne uzun emeklerini vermiş kişiler geçmişte kalan denizcilik firmalarını ve denizciliğe yön veren insanları gördüklerinde çok olumlu tepkiler veriyorlar. Yeni neslin de bu iş eskiden nasıl yapılıyormuş ilgisi ile belgeleri dikkatle incelediklerini görebiliyorum. Denizcilik koleksiyonumda benim için en güzel anlardan biri, sektörümüz için duayen olan Bay Arkas’a, dedesinin 1907 yılında postaya verilmiş kendi imzaladığı ve ticareti ile ilgili yazışması olan bir kartpostalı hediye ettiğim zamandı. Ellerindeki en eski belgelerinden biri olduğunu öğrenmek ise bana ayrı bir mutluluk vermişti.
İzmir koleksiyonuma ise İzmirli hemşerilerimin ilgisi olduğunu gözlemledim. Özellikle koleksiyonumun afişleri, Bostanlı ve Alsancak vapur iskelelerinde sergilenirken vapur bekleyen insanlar tarafından incelenmesi ve o günlerdeki yaşantımızla ilgili yaptıkları yorumları dinlemek beni çok mutlu etmişti.”
TANER İZMİRLİOĞLU KİMDİR?
1977 İzmir doğumlu, evli ve 2 çocuk babasıdır. Yeditepe Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 23 yılı aşkın süredir denizcilik ve taşıma işleri organizatörlüğü yapmaktadır.