Güncel Gündem Lojistik

İzmir, Türkiye’nin en önde gelen lojistik merkezlerinden olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i dünya fuarcılığında ön plana çıkarma hedefi doğrultusunda İZFAŞ olarak şehre yeni fuarlar kazandırmaya devam ediyoruz. Başkanımızın, İzmir’i Lojistik Merkez Üssü yapma vizyonu doğrultusunda,..

İzmir, Türkiye’nin en önde gelen lojistik merkezlerinden olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i dünya fuarcılığında ön plana çıkarma hedefi doğrultusunda İZFAŞ olarak şehre yeni fuarlar kazandırmaya devam ediyoruz. Başkanımızın, İzmir’i Lojistik Merkez Üssü yapma vizyonu doğrultusunda, Logistech – Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı’nı bu yıl ilk kez düzenledik. Logistech; 8 bin 500 yıllık tarihiyle her dönemde uluslararası bir liman kenti olan İzmir’in, Akdeniz çanağında bir ticaret ve lojistik merkezi haline gelmesi, bu sayede deniz ve kara yoluyla ticaret yapan sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın desteklenmesi gibi hedeflerle ortaya çıktı.

Lojistik sektörünün küresel büyüklüğünün 2021 yılı sonunda 5,5 trilyon doları aştığı görülüyor. 2026 yılına kadar pazarda oluşacak büyümenin yaklaşık değerinin ise 16,5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu hızlı gelişimiyle birlikte lojistik sektörü, konumuyla doğal bir lojistik coğrafyası olan İzmir açısından da ayrı bir önem taşıyor. İZFAŞ olarak; Logistech Fuarı’nı düzenleyerek doğal bir lojistik coğrafyası olan İzmir’in, bu sektörden aldığı payı büyütmeyi, bir ticaret ve lojistik merkezi haline gelmesini, istihdamın desteklenmesini ve kent ekonomisine katkı sağlamayı amaçladık. İlk yıl olmasına karşın fuarı 6 bin kişi ziyaret ederken Almanya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Çin’den Fransa’ya, Kanada’dan Vietnam’a dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler de fuarda yer aldı.

İzmir, Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığıyla tüm ulaşım sistemlerine sağladığı olanaklarla bir lojistik üs olmak için gerekli potansiyele sahip. İzmir’in bu lojistik potansiyele sahip olmasında, ülkemiz dış ticaretine yaptığı katkıya bakılması yeterli olacaktır. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılı Eylül ayı dış ticaret istatistiklerine göre; İzmir gümrüklerinden ve serbest bölgelerinden yapılan ihracat miktarının ülke ihracatına katkısı, 26,4 milyar dolar ile yüzde 14’ten fazla. İzmir’in gümrüklerinden aynı dönemde yapılan ithalat da 19,8 milyar dolar. Başka bir ifadeyle bu yılın ilk 9 ayında, 46 milyar doları aşan dış ticareti ile İzmir’in, önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin en önde gelen lojistik merkezlerinden birisi olacağı ortada.

Logistech – Lojistik Depolama ve Teknolojileri Fuarı ile İzmir ve Ege Bölgesi’nin lojistik gücü ve fuarcılık kimliğini birleştiren bir sentez ortaya çıktı. Lojistik sektörüne, İzmir’e ve ülkemize yeni yollar açan, katkı sağlayan fuar için ilk yıl olmasına karşın sektör temsilcilerinden çok olumlu dönüşler aldık. Gelecek yıl için de şimdiden ilginin büyük olduğunu görüyoruz. Logistech ile sektörü büyütmeyi, sektörün de fuarı büyütmesini amaçlıyoruz. Fuarın, önümüzdeki yıllarda da daha fazla katılımcı ve ziyaretçiyle büyüyerek devam edeceğine inanıyoruz.

Canan Karaosmanoğlu Alıcı

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL