İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, sektördeki son gelişmeleri yorumladı. Aliağa limanlarının durumunu ve bölgedeki denizcilik faaliyetlerini anlattı. Acısını kalpten hissettiğimiz, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat..
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, sektördeki son gelişmeleri yorumladı. Aliağa limanlarının durumunu ve bölgedeki denizcilik faaliyetlerini anlattı.
Acısını kalpten hissettiğimiz, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde art arda meydana gelen deprem felaketinin yaralarını ülke ve oda olarak sarmaya devam ediyoruz. Çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) “El Verin Ev Yapalım” sloganıyla başlattığı kampanyaya, odamız merkez ve tüm şubeleri adına 75 milyon TL destekle katılım sağlandı.
Ülkemizde, 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilmiş olan Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girdi. Bu kanun, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz.
Kabotaj Kanunu’nu son yıllarda çok konuşulan ve gündeme gelen “Mavi Vatan” kavramının oluşmasında ilk adım olarak da nitelendirebiliriz. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi.
Denizlerimizdeki egemenliğimizin temel taşı olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun.
Bölgemiz ve Aliağamız, her türlü dalgalı seyirlere rağmen ülke ekonomisine katkı vermeye devam ediyor. 2023 yılının dört aylık performansına bakıldığında Aliağa limanlarında elleçlenen net ton 26 milyon 757 bin 131 ton olmuştur. Bu elleçleme tonajı ile Aliağa limanları % 15,80 pay ile Türkiye’de birinci sıradaki yerini korumaya devam etmiştir. Aliağa limanlarımızın değerini ve önemini gösteren diğer bir veri ise liman işletmelerimizde işlem gören gemi adedi rakamlarıdır. Son 3 yılın ilk 4 aylık verileri karşılaştırıldığında 2021 yılında 1803 gemi, 2022 yılında 1989 gemi, 2023 yılında da 2106 gemi olarak kayıtlara geçmiştir. Bu gemi hareketliliğinden de anlaşılacağı gibi limanlarımızdaki trafik her yıl artmaya devam etmektedir.
2023 yılı ilk 4 ayında TEU bazlı elleçlenen konteyner trafiğine bakıldığında geçen senenin aynı dönemine göre Aliağa ilk 5 sıradaki diğer limanlara göre en yüksek artış oranını yakalayan liman başkanlığı konumundadır. 2022 yılının aynı döneminde elleçlenen 496 bin 708 TEU yaklaşık % 2 artış oranıyla 505 bin 120 TEU olmuştur.
2023 yılı ocak – nisan döneminde toplam 15 milyon ton üzerinde olan tahliye tonajının temel 3 ürün üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Petrol türevi 5 milyon 927 bin 121 ton ile Aliağa limanlarının ana elleçlediği mal cinsi olarak görülmektedir. Bu mal cinsini hurda demir ve hububat takip etmektedir. Tahliye edilen temel 7 mal cinsine bakıldığında ise petrol ve kömürde her ay düzenli olarak tahliye rakamlarının arttığını görüyoruz.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubemiz kurulduğundan beri “Denizci Millet, Denizci Ülke” mottosundan hareketle çocuklarımıza ve gençlerimize denizi sevdirmek için tüm katkı ve desteğimizi verdik. Denize dokunma adına yapılan en güzel faaliyetlerden biri olan yelken ve sörf aktivitelerini Kuzey Ege’de arttırmak ve Kuzey Ege Bölgesi’ni bir marka haline getirmek için Türkiye Yelken Federasyonumuz (TYF) ve bölge kulüplerimizle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Geçen ay yaptığımız meclis toplantımızda Türkiye Yelken Federasyonu başkanımızı ve tüm kulüplerimizi ağırladık. Sezon açılışı anlamında da güzel bir aktivite oldu. 2023 yılı yarış takvimine aldığımız Ayvalık, Çandarlı, Şakran ve Foça bölgelerindeki bölgesel ve ulusal yarışmalar konusunda karşılıklı görüşlerimiz paylaşıldı.
Kuzey Ege, büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı bir bölge olmasına rağmen deniz turizmi anlamında da önemli merkezlerin ve yatırımların bulunduğu cazibe merkezlerinden. Bu vesile ile yaz sezonunun deniz turizmi ile uğraşan tüm üyelerimize ve camiamıza hayırlı, sağlıklı ve bol kazançlı olmasını dilerim.
Adem Şimşek
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı