Güncel Gündem Sağlık Sektörden

Sürdürülebilir Denizyolu Taşımacılığı Analizi Tabanlı Karar Destek Sistemi

ShipsGo İş Analitiği Departmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Dokuz Eylül Üniversitesi DEPARK şirketi  ShipsGo işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Denizyolu Taşımacılığı Analizi Tabanlı Karar Destek Sistemi..

Sürdürülebilir Denizyolu Taşımacılığı Analizi Tabanlı Karar Destek Sistemi

ShipsGo İş Analitiği Departmanı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Dokuz Eylül Üniversitesi DEPARK şirketi  ShipsGo işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Denizyolu Taşımacılığı Analizi Tabanlı Karar Destek Sistemi Geliştirme” projesi, denizyolu taşımacılığındaki emisyon salınımının azaltılması için ortaya konulan bir projedir. Projenin amacı, tüm dünya limanlarında karbondioksit, karbonmonoksit ve zararlı gazların bilimsel hesaplamalar eşliğinde gösterilmesidir. Limanları, kullanan gemilerin, liman bölgesinde yapmış olduğu tüm hareketler (hız, manevra, duruş süresi v.b. ) dijital olarak veritabanına işlenmekte ve bu veri tabanına işlenen veriler akademisyenler tarafından geliştirilen özel bir metodoloji ile % 99’a yakın bir doğruluk oranı ile hesaplanabilmektedir.

Proje, gemilerin aylık ve yıllık salınım verilerini diğer limanlarla karşılaştırarak dünya genelindeki tüm verilere ulaşabilme imkanı sunmaktadır. Bu sayede, limanlarda gerçekleşen emisyon salınımı takip edilebilecek ve karar vericilerin bu konuda bilinçli kararlar alması sağlanmaktadır.. Karar vericiler kapsamında özelllikle,  belediyelerin, bakanlıkların, limanların ve liman kullanıcılarının (ihracatçı/ithalatçı)  sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkılarda bulunduğu açıktır. Ayrıca, proje sayesinde gemi sahipleri de daha az emisyon sağlayan gemileri  kullanma konusunda bilinçli kararlar alabileceklerdir.

Projenin odak noktası, 100 Gros/ton üzerindeki tüm gemilerin emisyon salınımına dair verilerin analizini yapmak üzerine kurulmuştur. Limandan limana ve liman içi emisyonunun ölçüldüğü bir yapı kurgulanmıştır. Bu yapı sayesinde demir alanlarında bekleyen ya da denizle karanın etkileşimin gerçekleştiği alanlarda kilometre ya da deniz mili uzaklıkta bulunan gemilerin yaydığı emisyon hesaplanmaktadır. Proje, sadece konteyner taşımacılığına hitap etmeyip, tüm gemi tiplerindeki hareketleri ve olayları ele alarak hesaplamaları gruplandırmalar üzerinden yapmaktadır.

Liman etrafından gerçekleşen CO2 Emisyonunun ısı haritasında gösterimi

 

Projede, elde edilen ham veriler temizlenerek görselleştirme yapılmakta ve kullanıcıya sunulmaktadır. Karbondioksit ve türevlerinin hesaplamaları yapılarak, limanlar arasında karşılaştırmalar yapılabilmektedir. Bir ay, üç ay, altı ay ve bir yıl olarak limanlarda gerçekleşen karbondioksit emisyonları karşılaştırılabilmekte ve görselleştirilebilmektedir. Ayrıca, gemilerin gerçekleştirdiği manevra hareketleri, demir atma hareketleri ya da liman sırasında bekleme hareketleri gibi olaylar ele alınarak hesaplamalar gruplandırmalar üzerinden yapılmaktadır.

Liman etrafında bulunan gemilerin hareketlerine göre gruplandırılmasını gösterimi

Projenin şu anda Türkiye’de bulunan 35 liman üzere çalıştığı belirtilmektedir. Ancak, proje tüm dünya limanları üzerine hesaplamalar yapabilecek Big Data olarak adlandırılan büyük bir veriye sahiptir. Bu veri, liman liman bölerek her limana hangi gemilerin girdiği bilgisini içermektedir

Limanların gerçekleştirdiği emisyonların karşılaştırılma haritasının gösterimi

Projenin başarısı, verilerin doğru ve güncel olmasına bağlıdır. Bu nedenle, proje ekibi verilerin doğruluğunu ve güncelliğini sürekli olarak kontrol etmektedir. Ayrıca, proje ekibi veriler doğru bir şekilde analiz edilmesi ve yorumlanması için akademisyenlerle  birlikte çalışmaktadır.

Sonuç olarak, “Sürdürülebilir Denizyolu Taşımacılığı Analizi Tabanlı Karar Destek Sistemi Geliştir” projesi, denizyolu taşımacılığındaki emisyon salınımının azaltılması için atılan önemli bir adımdır. Proje sayesinde, limanlarda gerçekleşen emisyon salınımı takip edilebilecek ve karar vericilerin bu konuda bilinçli kararlar alması sağlanacaktır. Bu proje, sürdürülebilir bir gelecek için atılan önemli bir adımdır.

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL