Yazarlar

Dünya Denizci Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun!

2021 yılında, IMO (International Maritime Organization)‘nun,  18 Mayıs tarihini, Uluslararası “Denizci Kadınlar Günü” olarak ilan etmesiyle, ajandamızda en önemli günlerden biri olarak yerini aldı. Bu özel günün amacı, denizcilik sektöründe..

2021 yılında, IMO (International Maritime Organization)‘nun,  18 Mayıs tarihini, Uluslararası “Denizci Kadınlar Günü” olarak ilan etmesiyle, ajandamızda en önemli günlerden biri olarak yerini aldı.

Bu özel günün amacı, denizcilik sektöründe çalışan ve denizlerde aktif rol alan kadınları onurlandırmak ve toplumda kadın denizcilere dair farkındalık yaratmak olup, denizciliğin erkek egemen bir sektör olduğu düşüncesiyle mücadele etmektir.

Denizci kadınlar, tarih boyunca denizlerde, çeşitli rollerde yer aldılar. Gemi kaptanları, denizci mühendisler, gemi personeli, deniz biyologları ve daha birçok meslekte kadınlar denizcilik sektöründe başarıyla görev yapmışlardır. Ancak, denizcilik, geleneksel olarak erkeklerin işi olarak kabul edilmiş ve kadınların bu alana katılımı sınırlı tutulmuştur. Dünya Denizci Kadınlar Günü, bu algıyı değiştirmek ve kadınların denizcilikte eşit fırsatlara sahip olmalarını vurgulamak için kutlanmaya başlanmıştır.

Dünya Denizci Kadınlar Günü, aynı zamanda denizcilik sektöründe kadınların karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek ve bunların üstesinden gelmek için çözümler bulmayı amaçlar. Kadınların denizcilik sektöründe daha fazla temsil edilmeleri ve kariyer fırsatlarına erişim sağlamaları için çalışmalar yürütülmesinin önünü açmaya çalışan etkinlikler düzenlenmesi için fırsat yaratır.

Dünya Denizci Kadınlar Günü, denizciliğe katkıda bulunan ve denizlerdeki gücünü gösteren tüm kadınları onurlandırmak ve cesaretlendirmek için de bir fırsattır.

Bu özel gün vesilesiyle, Denizcilik Fakültelerinde okuyan genç hemcinslerimin sorunlarını da buradan tekrar duyurmak istiyorum.

Hangi sektörde çalışmak istediğine karar vermiş, ancak tam yol haritasını çizmek amaçlı, üniversitelerin, sonuna kadar desteklediğimiz, staj programlarında liman stajı yapmak, kız öğrenciler için içinden çıkılmaz hal almıştır. Sorun, üniversitelerin staj zorunluluğu değil, limanların, kadınları, altyapı eksiliği dolayısıyla çalışan & stajyer olarak kabul etmemesidir. Denizcilik Genel Müdürlüğü bu sorunu çözmek adına son derece istekli olmasına rağmen, istenen bilgilerin, yetersiz veriler nedeniyle tamamlanamamasından dolayı sonuca ulaşamamaktayız. Ancak 2023 -2024 öğretim yılında, bu sorunu çözeceğimize hiç şüphem yok.

Kadınlar, her sektörde olduğu gibi, denizcilik sektöründe de son derece başarılı bir çizgide çalışmalarını sürdürüyor. Ancak genç meslektaşlarımıza yol vermek adına, sektörde çalışmaya dair seçenekleri görmesini sağlamamız ve en önemlisi, sahada da var olabileceklerini gösterebilmemiz çok önemli. Hepimize görev düşüyor bu konuda. Gelin hep birlikte önümüzdeki öğretim yılında bu sorunu kökten çözelim, pozitif ayrımcılık yapmadan, buna ihtiyaç duymadan, hak ettiğimiz değeri görelim, gösterelim.

Aslı Malay Tuncer

FMS (Fr. Meyer’s Sohn) Lojistik Ltd. Sti

Ege ve Akdeniz Bölge Müdürü

Bu yazıyı paylaşın

Aslı Malay Tuncer

FMS (Fr. Meyer’sSohn) Lojistik Ltd. Sti
Ege ve Akdeniz Bölge Müdürü

Tüm Yazıları

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL